tofu og ideer til brug af tofu
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in tofu
.
tofu er et proteinrigt produkt
Denne sesamgrillede tofu får skøn smag af en orientalsk marinade.
.
tofu – et proteinrigt produkt
Når jeg spørger folk, om de kan lide tofu, råber de: “NEJ, for pokker”. Når jeg går dem nærmere på klingen, viser det sig, at de aldrig har smagt det sunde produkt.
Indrømmet: neutral tofu smager ikke af noget. Læg det derfor i en marinade natten over, hvis du vil have spændende smagsoplevelser. Skær tofuen i terninger eller strimler, inden du lægger den i marinaden og vend rundt i blandingen engang imellem.
Det er meget, meget vigtigt at vælge økologisk tofu. Meget ordinært dyrket tofu er genmodificeret (GMO).
.
dræning af tofu
Det er vigtigt, at presse al væde ud af tofuen, før man steger den eller lægger den i en marinade.
Læg tofublokken i pres mellem fx to smørebrætter. Læg noget tungt på og lad tofuen stå i pres, indtil al væde er presset ud.
Du kan købe marineret og røget tofu eller tofu med svampe, krydderurter etc. Også disse typer skal lægges i pres, før du steger dem.
misosuppe
er verdens hurtigste og – formentlig – sundeste suppe. Måske har du stiftet bekendtskab med den, når du har spist sushi?
Bring 6-8 dl vand i kog med 1-2 dl tofu i små terninger (evt. også med en håndfuld udblødt arametang). Tag gryden af varmen.
Rør 3-4 spsk misopasta ud i vandet (miso må ikke koge – så ødelægges vigtige enzymer). Snit et forårsløg og rør det i.
Smag til – måske skal der lidt mere misopasta i. Voila: verdens hurtigste suppe. En fantatisk opkvikker fuld af en masse gode mineraler og enzymer.
røget tofu-smørepålæg
Jeg bliver tit spurgt om, hvor man får den røgede smag fra, hvis man ikke spiser kød. Det kan bl.a. være fra røget tofu. Men også røget paprika, røgsalt og ristet sesamolie kan give en lidt røget smag.
Prøv dette smørepålæg: smulder 150 g røget tofu og rør det glat med 1 spsk tamari (soja), 1 tsk røget paprika, 1 spsk citronsaft og 1 spsk olivenolie.
Smag til med dine foretrukne urter eller finthakkede kapers. Drys med røget paprika og servér med citronbåde.
veggiesmør
Rør selv det lækreste veggie”smør”. Det er både magert og fri for kolesterol – milevidt fra det almindelige smør.
Purér 1/2 blok fast tofu og 1/2 blok silketofu i køkkenmaskinen. Smag til med tamari og tilsæt evt. 1-2 spsk olivenolie.
Tilsæt dine foretrukne smagsgivere, fx finthakkede cornichoner (små syltede agurker), finthakkede kapers eller oliven, citronsaft og reven -skal, klippet dild eller andre krydderurter.
Du kan også berige “smørret” med finthakkede græskarkerner, mandler, nødder etc.
grillet tofu
Skær en blok røget eller marineret tofu i passende stykker og sæt dem på bambus- eller træpinde. Læg stykkerne under grillen til de er gyldne.
Rør en sovs af 2 spsk mørk miso, 2 spsk sukker, 2 spsk sake (japansk risbrændevin) eller sherry og lidt citronsaft. Rør sovsen lind med 1-2 spsk vand.
Smør sovsen på de grillede tofustykker og drys med sesamfrø. Læg dem atter under grillen til overfladen bobler.
Giv ris til.
marinader til tofu
ingefærmarinade: 2 spsk fintreven ingefær, 2 fed presset hvidløg, 4 spsk olivenolie, 2 spsk tamari
røget marinade: 2 spsk olivenolie, 2 spsk ristet sesamolie, 1 spsk riseddike, 2 tsk røget paprika, 4 spsk tamari
spidskommenmarinade: 1-2 spsk dijonsennep, 2 spsk frugteddike, fx hindbær, 2 spsk ristede, knuste spidskommenfrø, 1 spsk ahornsirup
mad fra det kejserlige, kinesiske hof
tofu -produktet danskerne elsker at hade
Sojabønnen har været kendt næsten 3.000 år før vores tidsregning. I Kina har man altid været klar over det høje næringsindhold i bønnen, men først for omkrig 2.000 år siden “opfandt” man tofu, som blev et højt skattet produkt ved det kejserlige hof.
Sammen med ris blev tofu hurtigt den primære proteinkilde i lande, hvor man ikke har haft tradition for at spise kød. Især i Kina, Japan og Indonesien.
Det er værd at bemærke, at man i disse lande næsten ikke har kendt til vores vestlige civilisationssygdomme, før man i nyere tid ændrede spisevaner og nu spiser langt flere animalske produkter.
Tofu er lavet af knuste, koagulerede og sammenpressede sojabønner og kaldes også bønneost, men tofu har absolut intet med ost at gøre.
Tofu er helt fri for kolesterol men er, ligesom ost, meget proteinrig. Derfor er den velegnet til at erstatte animalske proteiner. Tofu indeholder gode umættede fedtsyrer samt mineraler og vitaminer, især B-vitaminer.
Fremstilling af tofu i Kina sidst i 1700-tallet.
Danskerne er verdens mest kødspisende folk, så det ville være en enorm gevinst for naturen, klimaet, dyrene, helbredet – og pengepungen, hvis vi ville skifte noget af det animalske protein ud med vegetabilsk protein – og her kommer sojaprodukterne ind s0m en klar nummer et. Men også andre bønner som kidneybønner og limabønner samt kikærter og linser er gode proteinleverandører.
Tidligere mente man, at man skulle spise sådan, at de forskellige proteiner kompletterer hinanden. Den teori er man gået bort fra, og det er sådan, at man kan spise proteinerne fordelt på dagens forskellige måltider.
Spis fx en god, blandet müsli til morgenmad med frisk frugt, evt. sojayoghurt og mandler, nødder eller frø/kerner.
Spis en burger af groft mel med en bønnedelle imellem + salat til frokost. Eller spis en suppe med grøntsager, nudler og bønner eller linser.
Spis en suppe med masser af grøntsager og spelt eller perlebyg til aften, efterfulgt af en tofuret med brune ris. Så skulle du være garderet.
Se om proteinindhold her.
Tofu fås i mange udgaver. Fast tofu fås naturel, som på fotoet overfor.
Tofu naturel kan man selv marinere og opnå netop den smag, man ønsker. Fast tofu er den type, der er bedst at bruge, hvis den skal skæres i skiver eller terninger og steges eller grilles.
Fast tofu kan også købes med forskellig smag og tilsætninger. Fx fås tofu med arametang eller svampe samt marineret eller røget.
Silketofu er blød og cremet. Den er velegnet til dressinger og cremer.
Tofu findes også tørret i “stænger”, der skal udblødes. Endelig fås de enormt lækre tofulommer, der som regel serveres i forbindelse med sushi.
Når man spiser animalske produkter, er man ansvarlig for dyremishandling, klimabelastning og mange andre ting, bl.a. intensiv fældning af regnskov. Kig på denne lille film og se HVOR meget DIT valg betyder:
http://www.youtube.com/watch?v=2bU8Gg6mRiU
er du blevet tofutosset?
– så tag på tofu kokkeskole i Japan. Ligesom Kina har Japan en årtusindgammel tradition for at spise tofu, og her har tilberedningen udviklet sig til den rene kunst.
Hvis du kommer på de kanter, så tag på Elizabeth Andohs kokkeskole. I hendes køkken åbenbares de skønneste retter – og fra hendes køkkenvindue har du på en klar dag udsigt til Mount Fuji.
Foruden de gastronomiske finesser, kommer du også med på indkøb og hører lidt om baggrunden for spisevanerne hos et af verdens sundeste folk – lige indtil de begyndte at spise ligesom os andre.
Og så lærer du selv at lave tofu helt fra grunden.
Den japansk bosiddende Michael Baxter har bloggen kyotofoodie.com – her finder du også en del om tofu.
Dejlig, din info om tofu. Jeg blev en lidt forsigtiger med tofu, efter en artikel i politiken fra prof., dr. X fra vores metabolismeuniversitet, førende i verden. Han fortælde i intervieuwen, at tofu også blokkerede for en par nødvendige elementen i tarmensystemet. Hans rådgivning var at spise det 2,3 gangen om uger. Som er allerede meget! Så jeg har mindre min brug af tofu, og gik mere over til fermentering: for mig tempeh. Miso bruge jeg allerede meget. I december sidste år var jeg så heldig at kunde købe fast tofublokker for en femmer. Jeg købte 12 stykker, og de gik i freezeren. Efter optøning squeezede jeg dem forsigtig, så meget mulig fugt ud. Efterdet marinerede jeg dem. Virke en lidt som en svampe, som du beskrive. etc, etc.
Jeg kan meget godt lide tofu. Marinerede tofu. Jeg spise det ikke hverdag. Heldigvis gør de det også ikke i Japan.
P.s. du skrive at det er meget meget vigtig at bruge økologiske soyabønnertofu. Jeg prøvede at købe 5, 10 eller 25 kg pøser okølogisk. Umulig i Danmark og resten af Europa. Kiggede en lidt ind i materien. Arla er en stør forbruger af soyabønner. Soyabønner bliver brugt i alt!!!! Du kan ikke tænke, hvor soyabønner ikke blive brugt i madindustrien. Det var en spørgsmål til Arla om de brugte GMO soyabønner, 2, 3 år tilbage. Presschef ville komme tilbage på spørgsmålet. Jeg vente stædigvæk på svar. Også hvis du rejse i verden. Du spise GMO soyabønner.
Jeg er ikke helt negativ med GMO soyabønner. Tekniken at skære i DNA blive nu også brugt i mennesker celler, for at forhindre sygdommer. Soyabønner, Monsanto, som feudal hersker med ‘slave’kontrakter til bønder, tvangmæssig køb fra frø og pesticiden, afvikling af jungle for flere soyaplanterplantages, meget kritisable. Det er så meget soyabønner i verden, at det er del af geopolitisk spil. Aktuel nu: Kina vil lægge ekstra told på soyabønner af Amerika, fordi Amerika lægge ekstra told på stål og aluminium. Dermed håbe de at træffe kernevælgeren af Trump. Så en soyabøn er ikke bare en soyabøn.
Det var ikke meningen at gå så dyb i materien, alligevel. Nyd tofu og nyt det godt.
Kære Henk,
Mange tak for din hilsen. Mon du er hollænder? I al fald vil jeg komplimentere dig for dit dansk. Det er et rigtig svært sprog. Tak fordi du gør dig ulejligheden at kommunikere på dansk.
Diskussionen om soja er interessant. Man er nødt til at følge med i forskningen og i øvrigt gøre sine egne iagttagelser og bruge sin sunde fornuft.
Og du har så sandelig ret: de fleste mennesker indtager langt mere sojabaseret mad, end de drømmer om. Men det er tofu der er blevet hængt ud som skurken alene. Køerne fyldes med sojabønner, så kødspiserne får det hver eneste dag på anden hånd.
Tak for dine betragtninger om GMO. De er interessante. Jeg håber, at mange af bloggens følgere læser dine kommentarer. Det er store og vigtige spørgsmål, du berører.
Kh Kirsten