kirstenskaarup.dk

tirsdag

19

maj 2015

2

KOMMENTARER

tagine med fennikel, oliven og dukkahdrys

Skrevet af , Posted in hovedretter

 

 

en hilsen fra Nordafrika

tagine-m-fennikel.3

Her er en ret med masser af smag og masser af gode ting til kroppen. Her er proteiner fra hvide bønner og det nøddedrys, der hedder dukkah. Og her er masser af vitaminer og mineraler fra grøntsagerne.

Der er både frisk fennikel og fennikelfrø i taginen. Fennikel er rensende for lever og galde – og så er fennikelfrø stimulerende for fordøjelsen. Derfor får man ofte i Sydeuropa en lille skål med fennikelfrø samtidig med regningen.

De varme krydderier, chili, kanel, gurkemeje og ingefær, sender hilsen fra en eksotisk bazar, og styrken kan yderligere optimeres, hvis man også serverer den brændende stærke harissa til taginen.

Du skal ikke lade dig afskrække af den lange ingrediensliste. Retten er hurtig at tilberede.

 

tagine-m-fennikel.1

Jeg har lavet en couscous af blomkål til taginen. Blomkål revet til “sne” får en fin og anderledes blomkålssmag og er en god erstatning for couscous af hvede. Ikke mindst hvis man ikke kan tåle gluten.

 

lykken er at være et drys

dukkah

Det nordafrikanske nøddedrys, dukkah, er en eksplotion af smagselementer. Drysset kan bruges på taginer, salater, supper – og det er også dejligt til det sprøde brød, lavash.

Lavashbrødet dyppes i lidt god olivenolie og derefter i nøddedrysset. Det er lækkert til en lille aperitif.

 

dukkah.b

dukkah.a


tagine med fennikel, oliven og dukkahdrys

1 portion dukkah (kan udelades)

1 portion blomkåls-couscous (kan erstattes af alm. couscous)

200 g store hvide bønner (limabønner)

100 g løg

4 fed hvidløg

1 chili

2 spsk fennikelfrø

3 spsk olivenolie

300 g kartofler

150 g tomater

4 dl grøntsagsbouillon

2 tsk gurkemeje

1/2 spsk kanel

1 spsk finthakket ingefær

300 g gulerødder

250 g fennikel

250 g spidskål (kan erstattes af squash)

citronsaft

50 g sorte oliven

frisk koriander

 

tagine-med-fennikel.2

 

Hvis du vælger nøddedrysset dukkah, kan det laves i god tid. Det kan holde sig et par uger i et lufttæt glas.

Sæt bønnerne i blød i 8-10 timer. Kog dem i nyt vand, 25-30 minutter. Bid i en bønne efter 20 minutter for at mærke, hvor længe bønnerne endnu skal koge. Afdryp bønnerne.

Hak løg, hvidløg og chili (fjern kernerne).

Rist fennikelfrøene i en tør gryde, indtil de dufter.

Hæld olien i gryden og svits løg og chili et par minutter.

Skær kartofler og tomater i terninger og kom dem i gryden sammen med bouillon, gurkemeje, kanel og ingefær. Læg låg på gryden og lad taginen simre 8 minutter.

Skær gulerødderne i små stave. Skær fennikel (gem det grønne til drys) og spidskål i terninger.

Kom gulerødderne i gryden og lad retten simre 5 minutter mere. Tilsæt fennikel og spidskål og lad retten småkoge endnu 5 minutter. Tilsæt mere bouillon, hvis taginen er blevet for tør.

Kom et par spsk citronsaft i gryden og smag til med salt og sukker, evt. også mere citronsaft.

Tilsæt de sorte oliven og varm retten igennem.

Servér taginen drysset med det grønne fra fennikeltoppen og koriander.

Giv evt. blomkåls-”couscous” til taginen.

 

couscous af blomkål

blomkåls-couscous

Hvis du vil printe opskriften ud, så klik på save/share nedenfor. Her kan du trykke på “print friendly” og printe ud uden billederne.

 

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
Share

2 Kommentarer

  1. Lillian Richter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *