kirstenskaarup.dk

mandag

2

november 2015

4

KOMMENTARER

yin-yang squash med currysovs

Skrevet af , Posted in Uncategorized

 .

4.november 2015

.

kærlighed til god mad

Anettes-nye-bog

Nu har hun gjordt det igen, Anette Harbech Olesen: sendt en ny bog på gaden!

Dette dedikerede menneske har atter givet os en smuk og læseværdig bog. Når jeg siger læseværdig om en kogebog, er det fordi bogen ikke kun rummer opskrifter, den sender også et kærligt budskab ud i verden fra hver eneste side i den smukt designede bog: et budskab om at spise lødig mad, om kærlighed til mad, om glæden ved mad, om smagen og hvad det hele betyder for os og vores krop.

Anettes nye bog hedder Mad – kunsten at spise godt og leve sundt. Den kendte, højt respekterede og elskede ernæringsekspert har skrevet en lang række bøger og kendes også fra sin velbesøgte blog madforlivet.com. Her deler Anettes den nyeste forskning og viden inden for mad og hvad maden betyder for vores krop.

I sin nye bog inspirerer Anette os til at vælge gode råvarer og spise lødig og smuk mad. Og ikke mindst gør forfatteren meget ud af at formidle den GLÆDE, der er forbundet med at forkæle sin krop med gode råvarer. Men også selve glæden ved det skønne måltid, det at dele sund og lækker med sine kære, lægger Anette vægt på.

Og så øser Anette selvfølgelig fra sin enorme viden om mad og ernæring. Mens man nyder de inspirerende opskrifter visuelt, i første omgang, bliver man også meget klogere.

Anette har gjort det igen: skrevet en formidabel bog!

Aette Harbech Olesen: Mad – kunsten at spise godt og leve sundt. 184 sider. Indb. kr. 158,40. Bogen kan købes her.

 

 


 

 

3. november 2015

.

squash med svampe/bønnefyld

yin-yang-squash.1

 

Jeg har igen fået fat i endnu en stor basse af en squash, faktisk så stor at der er mad nok til flere personer. Jeg har lavet en del squashretter i sommeren løb, og da jeg altid er opsat på at skabe nye retter, blev det denne gang til squash med fyld. Som de ligger dér på bagepladen, synes jeg de ligner yin-yang tegnet. Deraf navnet på retten.

Squash er en tilbageholdende grøntsag hvad angår smag, så jeg har lavet et fyld med krydret og lidt chili-stærk smag, og den tilhørende kokossovs er også af den “skrappe” type.

Hvis du selv dyrker squash, kan du måske stadig høste store frugter. Men du kan bruge squash i enhver størrelse,

Squashene bages i ovnen, mens fyldet laves, så selv om der er mange ingredienser, tager det ikke lang tid at lave de fyldte squash.

Squashrette har masser af smagsnuancer, bl.a. fra gurkemeje – et antiinflammatorisk krydderi, som er en fast bestanddel af krydderiblandingen karry – og så bruges det i øvrigt også til farvning af buddhistiske munkes orange rober. Men her i retten gør gurkemejen et rigtig godt job, da der er meget der tyder på, at gurkemeje er både kræfthæmmende og immunstyrkende. Husk at gurkemeje altid skal varmebehandles og tilsættes lidt friskkværnet peber, for at alle de gode stoffer kan blive virksomme.

 

yin-yang squash med rød currysovs

1 stor squash eller flere små, ca. 3/4 kg

75 g løg

4 fed hvidløg

evt. 1 chili

5 kardemommekapsler

4 spsk kokosolie eller olivenolie

1/2 spsk kanel

1/2 spsk gurkemeje

1/2 tsk friskkværnet peber

200 g aubergine

1 rød peberfrugt

100 g østershatte eller andre svampe

100 g edamamebønner (købes frosne i supermarkedet)

2-3 limefrugter

1 håndfuld spinatblade eller små stykker grønkål

1 håndfuld basilikum, gerne thailandsk

sovs:

2 1/2 dl tyk kokosmælk

2 tsk rød currypasta (købes i orientalske butikker)

4 spsk hakkede, saltede jordnødder

 

yin-yang-squash.ingrediens

Der er mange sunde og lækre ting i squashretten

 

Skær squashen/squashene igennem på langs. Udhul squashene og hak det udtagne med mindre det kun er kerner.

Læg squashene i en ovnfast form og sæt dem i en 200 grader varm ovn. En stor squash bages 15-20 minutter. Mindre squash bages 10-15 minutter.

Lav imens fyldet:

Hak løg, hvidløg og chili (fjern kernerne fra chilien).

Tag frøene ud af kardemommkapslerne og stød dem i en morter. Rist dem i en tør gryde, til de dufter. Tilsæt olie, løg, hvidløg og chili. Svits til løgene er let gyldne.

Kom kanel, gurkemeje og peber i gryden.

Skær auberginen i små terninger og rist dem med ved rask varme 3-4 minutter.

Skær peberfrugten i små terninger og skær svampene i strimler.

Kom peberfrugt, svampe og bønner i gryden sammen med saft af en limefrugt. Svits 3-4 minutter.

Tilsæt de grønne blade og basilikum og vend rundt i fyldet endnu et øjeblik.

Smag til med salt og sukker og evt. mere limesaft.

 

yin-yang-squash.lime

Lav sovsen: varm kokosmælken op i en gryde og tilsæt 1-2 tsk currypasta. Smag til med salt, råsukker og limesaft.

Du kan lave fyldet i forvejen og lave retten færdig, lige inden den skal serveres.

Fordel fyldet i de bagte squash og varm dem op i ovnen. Servér squashene drysset med jordnødder og currysovsen separat. Giv også gerne både af limefrugt til samt kogte hele speltkerner, brune ris eller linser.

 

yin-yang-squash

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
Share

4 Kommentarer

  1. Wanda
  2. Wanda

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *