Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

25

februar 2019

10

KOMMENTARER

spidskålspaté med rødbede-pistaciesalat

Skrevet af , Posted in Uncategorized

.

ses vi i Torvehallerne lørdag den 2. marts?

Kom gerne forbi i Arnold Buscks Boghandel i Torvehallerne ved Nørreport i København lørdag den 2. marts.

Jeg serverer smagsprøver på små frikadeller og en skøn leve(r)postej fra min nye bog “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer” – og er parat til en lille snak om klimakærlig mad.

Jeg er i Torvehallerne fra kl. 12 til 13.30. På gensyn!

Bogen kan også købes hos Saxo til den fordelagtige pris af kr. 184,95 (vejledende pris kr. 249,-). “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer” kan bestilles hos Saxo her.

.

smag på min nye bog

Her er en af pateerne fra min nye bog. De primære ingredienser er gule ærter (splitærter), tofu, spidskål og svampe. Det er en kombination, der sikrer både proteiner, vitaminer og – velsmag. Du kan stadig nå at købe bogen til en speciel pris hos Saxo.com, hvis du bruger rabatkoden klimadeller.

Hvis du har mulighed for det, så kig forbi Torvehallerne på lørdag. Dér serverer jeg smagsprøver fra bogen, se mere nedenfor.

.

mød mig i Torvehallerne på lørdag den 2. marts

I forbindelse med udgivelsen af “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer” har du mulighed for at smage på retter fra bogen på lørdag den 2. marts, kl. 12-13.30 i Arnold Buscks Boghandel i Torvehallerne ved Nørreport i København.

Og jeg lover: jeg vil ikke bare bladre i bogen men servere smagsprøver på frikadeller og en postej, og jeg glæder mig til at få en snak med jer, der kommer forbi.

Det vil selvfølgelig være muligt at købe bogen og evt. få den signeret.

.

ekstra power på smagen

Som jeg understreger i bogen, er smagen alfa og omega for succes med frikadeller, bøffer, pateer og postejer – og alle andre retter for den sags skyld. Der er utallige muligheder fra hvidløg og krydderurter til tamari, ingefær og krydderier.

Vil man have ekstra meget af den eftertragtede umamismag, kan det være en god idé også at smage til med produkter som mælkesyregæret miso eller umamipastaer med ingefær- eller chilismag. Produkterne på fotoet forhandles bl.a. af NatureSource.

.

den nye livsstil kan også være en gave

Man kan skåne klimaet på mange måder. Og det kan sagtens være en gave og ikke en plage.

I min nye bog har jeg valgt at fokusere på danskernes livretter – og forvandle dem fra animalske produkter til plantebaserede ingredienser. Og maden er et godt og nemt sted at starte, hvis man vil tage ansvar og være med til at nedsætte klimabelastningen. Ligegyldigt om vi vil det eller ej, bliver vi tvunget til at ændre vores livsstil. Det gælder hele misbruget af kloden med ekstremt overforbrug og forgiftning af naturen, det gælder vores transportformer – og det handler om det, vi putter i munden.

Hvis man synes, det er besværligt at skifte vaner, vil jeg gerne minde om, at der som ekstra bonus kun er positive ting at vinde for både naturen, klimaet og én selv, hvis man har lyst til at lægge sit liv om i en mere bæredygtig retning.

Hvis vi tænker over det, er det faktisk en gave, vi får. Når det drejer sig om maden, kan man nøjes med at være egoistisk, for at skære ned på de animalske produkter er en kæmpegevinst for ens eget helbred. Det giver vitalitet og lethed i kroppen, det forebygger mange sygdomme, og det er ganske svært at blive overvægtig. Men er man overvægtig, vil man helt automatisk smide en hel del kilo, når maden bliver plantebaseret.

Hertil kommer de store smagsoplevelser, den langsomme nydelse af de mange nuancer i maden – og glæden ved, at man har skånet en masse dyr, regnskov og fattigdom på den anden side af kloden. Kort sagt, tilfredsheden ved at tage ansvar. Måske kan det også føre til flere spændende samtaler og nærvær omkring middagsbordet.

Der er gevinst på alle hylder!

Det nye liv åbner også op for andre store oplevelser, fx togrejser, hvor man ser det land, man kører igennem, mens man får sin sjæl med. Det kan ikke altid lade sig gøre, og jeg mener ikke, man skal blive klima-udskammer, men kigge på sit eget klimaregnskab. Hvis man cykler, kører med kollektiv trafik og spiser grønt det meste af tiden, så er der sikkert plads til en flyvetur gang imellem.

Du kan tjekke dit eget klimaaftryk her.

.

spidskålspaté

(4 personer)

150 g gule ærter (kan erstattes af brune eller grønne linser)

150 g silketofu + 4 spsk

100 g løg

150 g portobellosvampe eller andre svampe

1/2 kg spidskål, evt. hvidkål

kokos- eller olivenolie

3 spsk kikærte- eller majsmel, evt. hvedemel

2-3 spsk tamari

2-3 spsk blød miso, fx ”umami paste with ginger” (se fotoet ovenfor)

et nip cayennepulver

2 spsk citronsaft

salt, friskkværnet peber

25 g solsikkekerner

evt. mynte

.

Kog ærter eller linser møre, ca. 20 minutter. Afdryp og afkøl dem lidt.

Purér ærter eller linser med 150 g silketofu i foodprocessoren. Der må gerne være lidt hele ærter eller linser tilbage.

Hak løg og svampe. Snit spidskålen fint.

Svits løgene i 2 spsk olie til de er temmelig brune. Tilsæt svampene og svits til de er bløde. Kom spidskålen på panden og svits til kålen falder sammen. Drys med lidt salt og peber.

Bland løg/svampe/kål i de purerede ærter.

Tilsæt mel, tamari, miso, cayenne (pas på: det er stærkt!) og citronsaft.

Rør farsen godt sammen og smag til med salt, peber, miso, salt og peber.

Læg farsen i en smurt ovnfast form. Glat overfladen med en spatel.

Rør de sidste 4 spsk silketofu med 2 spsk olie.

Smør blandingen på pateen og drys med solsikkekernerne.

Bag pateen i en 200 grader varm ovn til overfladen er gylden, 25-30 minutter.

Servér fx bagte kartofler og en rødbedesalat med æbler, bladselleri og pistacier til pateen.

.

rødbedesalat som tilbehør

En salat med rødbeder, bladselleri, æbler og pistacienødder er fin som tilbehør.

 

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

10 Kommentarer

  1. Jeanett Rasmussen
      • Jeanett
  2. Annika Rasmussen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.