kirstenskaarup.dk

onsdag

12

september 2018

10

KOMMENTARER

spidskålsfad med svampe, bønner & små bagte rødbeder

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

spidskål lag-på-lag

 

Ude er godt, hjemme er bedst. Næsten! Jeg er vild med at rejse ud, møde nye mennesker og smage ny mad, men jeg er også altid enormt glad for at komme hjem igen. Ikke mindst at komme hjem i mit eget køkken og udvikle nye retter med inspiration eller ideer fra de retter, jeg har nydt undervejs. Dem kommer jeg tilbage til, for det kræver lidt eksperimenteren.

Hjemme fra al gourmetmaden i Stockholm, trængte jeg virkelig til en god solid ret uden dikkedarer. Og heldigvis havde jeg flere af mine foretrukne grøntsager i køleskabet.

Så jeg kunne hurtigt lave denne ovnret med spidskål og små bagte rødbeder, fordi jeg havde både spidskål og rødbeder i køleskabet. To slags grøntsager, der sagens kan klare sig på køl nogle uger (rødbederne meget længere), og som er to af mine yndlinge. Derfor er det sjældent, at de ikke er inden for rækkevidde!

Da det skulle gå lidt stærkt, greb jeg en dåse bønner til at dække proteindelen. Jeg er ellers ikke vild med dåsemad, men når tiden er knap, slækker jeg lidt på principperne. Men har du tid, er det en god idé at bruge tørrede kidneybønner (eller andre bønner), sætte dem i blød mindst 8 timer og koge dem i nyt vand 30-40 minutter. Se evt. om kogning af bønner her.

Hvis du selv koger bønnerne, så tilsæt finthakket chili efter smag samt tomatketchup (se nedenfor).

.

små ovnbagte rødbeder

Som tilbehør har jeg valgt små runde rødbeder. Du kan selvfølgelig bruge rødbeder af enhver størrelse eller form, men jeg valgte de små, fordi de kan bages næsten samtidig med at spidskålen er i ovnen. Det er altid dejligt at økonomisere med energiforbruget.

Og så er der jo endelig dét, at store rødbeder kan skæres i mindre stykker!

.

.

spidskålsfad 

1 mellemstort spidskålshoved

250 g porrer

2 spsk kokos- eller olivenolie

250 g svampe

4 fed hvidløg

2 spsk citronsaft

salt, friskkværnet peber, rørsukker

1 dåse chilibønner (400 g) (eller 200 g tørrede bønner, finthakket chili og 2 dl tomatketchup)

25 g hel boghvede

 

Tag forsigtigt bladene af spidskålen. Skær det nederste grove stykke af ribberne. Hak dem.

Snit porrerne og svits dem i olien sammen med de hakkede ribber 3-4 minutter.

Hak svampene og hvidløgene og tilsæt dem sammen med citronsaften. Svits endnu et par minutter. Smag til med citronsaft, salt og peber.

Bland bønnerne med væden i de svitsede grøntsager. Smag til igen. Eller kog tørrede bønner og tilsæt hakket chili samt tomatketchup.

Læg spidskålsbladene i kogende vand et par minutter. Afdryp dem.

Læg et lag spidskålsblade i et ovnfast fad. Læg derefter bønneblandingen sammen lagvis med spidskålsbladene. Øverste lag skal være spidskål.

Drys boghvedekernerne på kålen og pensl med et par spsk olivenolie.

Sæt fadet i en 200 grader varm ovn og bag lasagnen ca. 20 minutter.

.

små bagte rødbeder

4-8 små rødbeder

4 spsk havre creme fraiche eller anden creme fraiche

1/2-1 spsk revet peberrod

1 spsk klippet purløg eller løgtop

.

Skrub rødbederne helt rene og sæt dem i en ovnfast form. Bag dem møre i en 200 grader varm ovn 30-35 minutter afhængig af størrelsen.

Rør creme fraichen med reven peberrod efter smag. Smag yderligere til med salt og friskkværnet peber.

Skær evt. et snit i rødbederne og sæt en teskefuld creme fraiche i snittet. Drys med klippet purløg eller løgtop.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

10 Kommentarer

  1. Aase
  2. Dorit
  3. Dorit

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.