Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

29

juli 2013

0

KOMMENTARER

sambals

Skrevet af , Posted in tilbehør

sambal

 

er en svær størrelse at beskrive. Sambals kan nemlig være næsten hvad som helst – dog er det altid et tilbehør.

Hvis du husker det indonesiske ristaffel, som var på mode i tresserne og halvfjerdserne, så var tilbehøret her, dét man kalder sambals: det kan være ristet kokosnød, banan i skiver, hakket æg, rosiner,  jordnødder, hakkede agurker, hakket chili etc. Bedst kendt er nok den indonesiske chilipasta sambal oelek.

Sambals er en vigtig del af enhver curryret, også i Indien. Sambals kan være stærke, milde, salte, søde, skarpe, syrlige etc. Ideen er, at man tager lidt af de forskellige sambals og spiser dem sammen med curryen og risen.

Sambals kan være rå eller svitsede  og kan serveres varme eller kolde.

Sambal er et malaysisk ord, der betyder krydderi. På indonesisk hedder det sambel.




 

På fotoet ses indonesisk sambal og agurkesambal


_____________________________________________________________________________________________________________________________

indonesisk sambal

 

½ spsk spidskommenfrø

½ spsk sorte sennepsfrø

½ spsk korianderfrø

1 lille agurk

2 skiver ananas

2 spsk finthakket rødløg

rød chili (kan udelades)

limesaft

koriander


 

Rist krydderierne på en tør pande og stød dem i morteren.

Skær agurk og ananas i små terninger og bland dem med krydderierne, løget og evt. lidt finthakket chili.

Smag til med lidt limesaft samt salt og sukker.

Drys med frisk koriander.


 

 

agurkesambal

2 spsk hakket løg

3 fed hakkede hvidløg

2 spsk jordnøddeolie

1 agurk

3-4 chili (eller efter smag)

1 spsk reven ingefær

1-2 tsk kanel

1-2 spsk limesaft

1 ½ dl tyk kokosmælk


 

Svitsnløg og hvidløg et par minutter i olien.

Skær agurken i små terninger. Snit chilierne fint (fjern kernerne). Tilsæt begge dele sammen med ingefær, kanel, et par spsk limesaft og kokosmælken. Lad sambalen simre 4-5 minutter.

Smag til med lime, sukker, salt g kanel.

Servér sambalen varm eller kold.


 

 

tomatsambal

 

2 spsk hakket løg

3 fed hakkede hvidløg

2 spsk jordnøddeolie

2 forårsløg

2-3 chili (eller efter smag)

350 g faste tomater

1-2 spsk limesaft

1 ½ dl tyk kokosmælk


 

Svits løg og hvidløg i olien nogle minutter.

Snit forårsløg og chilier (fjern kernerne). Hak tomaterne.

Kom de tre ting på panden sammen med limesaft og kokosmælk. Lad sambalen simre 8-10 minutter.

Smag til med salt, sukker og limesaft.

Servér sambalen varm eller kold.


Print Friendly, PDF & Email
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.