Kirstenskaarup.dk

torsdag

20

december 2018

0

KOMMENTARER

rosenkålssalat med mango og julet dressing

Skrevet af , Posted in julemad, salater

24. december 2018

Jeg ønsker alle bloggens følgere en rigtig glædelig jul. I denne juletid har jeg haft flere besøgende end nogen sinde på bloggen. Det er godt nyt, for det betyder, at der er flere og flere, der vælger den lækre, klima-og dyrevenlige, plantebaserede vej med de mange skønne smagsnuancer.

Hos mig er det hvid jul. Efter tågetyngede dage faldt sneen forleden – og nu holder frosten fast i den. Jeg fejrer julen i mit sommerhus ved Roskilde Fjord, og her forsøger en bleg decembersol at kæmpe sig frem gennem de lavthængende skyer. Svanerne vugger i fjorden, og julefreden har bredt sit velsignede tæppe ud over landskabet.

Indenfor står menuen på helt (næsten) traditionel julemad: som forret trøffelsvampe i selleriruller (kommer snart som nytårsret til jer), hovedretten er mandelpaté, bagte og brunede kartofler, min berømte brune julesovs og min nyopfundne risalamande.

Jeg tror, det bliver en velsignet jul! Det ønsker jeg også for alle jer derude. Tak fordi så mange af jer har søgt efter mine opskrifter her op til jul. Jeg håber, det hele vil smage vidunderligt og måske blive delt med kødspisere, som måske for første gang vil blive introduceret til denne fantastiske, velsmagende og lette mad.

 

 


21. december 2018

vi lukker op for låge nr. 21

Intet festligt frokostbord uden frikadeller! Her er idé til julens linsefrikadeller, som er både hurtige og lækre.

Og apropos frikadeller, så arbejder maskinerne lige nu på højtryk for at trykke min nye bog “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer”, som udkommer i februar. Du kan læse mere om den her, 

Opskriften på linsefrikadellerne finder du her.

.


.

vi åbner luge nr. 20

.

rosenkål i krydret og festligt selskab

Hvem gider spise en sund salat i december? Jeg gør. Og jeg er sikker på, at du vil være enig, når du smager denne salat med masser af “krudt” fra rosenkål, mandler, mangofrugt og kerner af granatæble.

Velsmagen kommer fra en skøn blanding af søde og syrlige, bitre og blide smagsnuancer samt – ikke at forglemme – en julekrydret dressing.

Og så er der ikke blot én men flere mandler til alle rundt om bordet.

.

granatæblekerner er julede og supersunde

Granatæble er blevet kåret som superfood. Nu skal man måske ikke lige tænke på sundheden i juledagene. Her må alle synde, men når nu de glinsende røde kerner ER supersunde, gør det jo ikke noget. Når kalorie- og sundheds-regnskabet skal gøres op efter nytår, er det måske godt at have lidt plusser på kontoen i den sunde retning.

Granatæble tilskrives en masse gunstige virkninger i kroppen, fx at sænke kolesterol, hæmme vækst af kræftceller, stabilisere blodtrykket. Frugten er antiinflammatorisk og antioxidant – og så hæmmer den kroppens ældning i al almindelighed og booster immunforsvaret. Nu er det jo ikke enorme mængder, man spiser af de små frø, så måske skal man ikke regne med mirakler!

Men det kunne jo være et nytårsforsæt at drikke granatæblejuice i det nye år – og at inddrage kernerne i så mange retter som muligt.

Se nedenfor hvordan du får banket de genstridige kerner ud af “hylstret”.

.

bittert møder sødt

Storm P. sagde engang: “Bitter er noget man nyder, ikke noget man er”. Den regel forsøger jeg at leve efter. Jeg tror ganske vist, at Storm P. tænkte på den bitter, man drikker, men i denne salat kommer det bitre fra den røde radicchiosalat og rosenkål, der som alle kålsorter har en let bitter smag. Den smag er der delte meninger om! Selv elsker jeg rosenkål, men skal du servere salaten for skeptikere, så er det som i det virkelige liv at bitterhed kan opblødes med sødme. Det sker også i denne salat, hvor det er den søde og solmodne mango, der spreder både “solskin” og sødme.

.

rosenkålssalat med smag af jul

(4 personer)

50 g afskallede mandler

3 spsk olivenolie

400 g rosenkål

1 moden mango

1 lille radicchiosalat (kan erstattes af rød spidskål)

1/2 granatæble (kan erstattes af tørrede tranebær)

dressing:

4 spsk olivenolie

2-3 spsk citronsaft eller riseddike

1/2 spsk ahornsirup eller andet sødemiddel

1-2 tsk knust allehånde

1-2 tsk knust kardemomme

1 tsk stødt kanel

salt, friskkværnet peber

Rist de hele mandler gyldne i olien. Tag dem op med en hulske og lad dem dryppe af på fedtsugende papir.

Skær rosenkålene i kvarte og rist dem gyldne i resten af olien ved god varme. De skal være gyldne og næsten gennemstegte.

Lad rosenkålene afkøle.

Skær mangofrugten i små terninger.

Snit salat eller kål.

Tag kernerne ud af granatæblet, se nedenfor, eller brug tranebær.

Bland alle ingredienserne til salaten.

Rør dressingen sammen og smag godt til med sirup, krydderier, salt og peber.

Hæld dressingen over salaten og vend rundt.

.

.

sådan får du kernerne ud uden blodbad

Når du skal have kernerne ud af granatæblet, kan køkkenet nemt komme til at ligne et blodbad. Se her, hvordan du undgår røde sprøjt af saft på uønskede steder.

.

 

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.