bagte karamelliserede rodfrugter med bulgur og misodip
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
gi’ rødderne en sidste chance
Mon ikke vi alle længes efter at sætte tænderne i en nyopgravet kartoffel, at nyde de første sprøde asparges og slikke nybælgede søde ærter i os?
Vi har lige taget hul på den første forårsmåned, og det betyder, at de allerførste grønne blade er indenfor en lille måneds rækkevidde, nemlig ramsløgene og de vilde planter. Men ellers må vi utålmodigt vente på de rigtige grøntsager. Heldigvis er rodfrugterne stadig gode og giver næring og velsmag til en virkelig tilfredsstillende middag. Giv rødderne en af sæsonens sidste chancer med denne nemme ret.
Du kan vælge mange eller få rodfrugter. Det kan være kartofler, gulerødder i flere farver, jordsokker, rødbeder, persillerødder, pastinakker, søde kartofler, selleri etc. Løg og hvidløg giver et ekstra pift til rødderne.
Jeg har valgt at karamellisere rodfrugterne, men vil du undgå sukker, kan du blot udelade det søde. Du kan evt. drysse grøntsagerne med tørrede krydderurter som oregano, merian eller rosmarin.
Som tilbehør foreslår jeg bulgur med edamamebønner og et dip lavet af miso. Alle tre ting leverer gode proteiner.
Hvis du ikke tåler gluten, kan bulguren erstattes af quinoa, hel boghvede eller ris.
Den mælkesyregærede miso (god for tarmfloraen) kan erstattes af jordnøddesmør eller tahin.
hvad er miso?
Miso er en “pasta”, som stammer fra Japan, hvor den har været spist i århundreder på grund af sine ernærings- og smagsmæssige egenskaber. Miso er mælkesyregærede bønner, korn eller boghvede, som tarmfloraen holder rigtig meget af. Og mere og mere forskning fortæller, at netop tarmfloraen er meget vigtig for vores immunsystem. Miso fås lys eller brun. Misoen til dippet i denne opskrift er den brune, men du kan sagtens bruge den hvide i stedet.
Miso bruges i den klassiske japanske misosuppe, som smagsgiver i mange retter, som dressing – eller som her til et dip.
Miso rækker langt (og kan holde sig flere måneder i køleskabet). Har du købt en pose, så drik gerne i den kolde tid en kop styrkende misosuppe hver dag.
Miso må aldrig koge. Så ødelægges vigtige enzymer.
grøntsagerne er parate til ovnen
.
bagte karamelliserede rodfrugter med valnøddebulgur og misodip
1 kg rodfrugter, fx gulerødder i forskellige farver, persillerødder, pastinakker, rødbeder, jordskokker, søde kartofler, kartofler etc.
2 hele hvidløg
3-4 spsk olivenolie
2-3 spsk rørsukker (evt. ahornsirup)
bulgur med edamamebønner:
3 dl fuldkornsbulgur (kan erstattes af quinoa, hel boghvede eller ris)
1/2 l vand
8 abrikoser
150 g edamamebønner
25 g valnødder
evt. frisk mynte
misodip:
6 spsk lys miso (kan erstattes af jordnøddesmør eller tahin)
6 spsk varmt vand
1 dl sojafløde eller anden fløde
4 spsk olivenolie
ca. 1 spsk tamari
1-2 spsk limesaft
evt. 1 fed hvidløg
evt. chili efter smag
4 spsk sesamfrø
Skrab eller skræl grøntsagerne så lidt som muligt. Skær dem evt. igennem. Skær hvidløgene over på det bredeste sted. Læg grøntsagerne på en bageplade.
Pensl grøntsagerne med olie og drys med halvdelen af sukkeret og lidt salt.
Bag grøntsagerne i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter. Vend grøntsagerne. Pensl med lidt olie og drys med resten af sukkeret. Bag grøntsagerne, til de er gyldne, endnu ca. 20 minutter.
.
bulgur med edamamebønner og valnødder
Kog imens bulguren: kom kornene i en gryde med vandet. Skær abrikoserne i små terninger og bland dem i bulguren sammen med et drys salt. Lad bulguren simre under låg.
Se efter at kornene ikke koger tør. Tilsæt evt. mere vand.
Sluk for gryden efter 10 minutter og bland edamamebønnerne i bulguren. Lad bulguren stå endnu 10 minutter.
misodip
Rør misodippet sammen. Smag godt til med tamari og limesaft. Tilsæt evt. presset hvidløg og et nip chiliflager.
Rist sesamfrøene gyldne på en tør pande. Rør halvdelen i dippet og drys resten på grøntsagerne.
Servér de bagte grøntsager med den kogte bulgur og sovsen separat.
Uhmmm Bliver da aldrig træt af bagte rodfrugter :9
Opskriften udskrevet og forventers som weekendmad.
Øhhh Kirsten kan man få miso i Føtex tror du ????
Tror det er det eneste jeg mangler.
Knus fra Wanda
Hi Wanda, Jeg deler din kærlighed til bagte rodfrugter. Disse er lidt anderledes end de sædvanlige – men ikke mindre gode.
Jeg ved ikke, on Føtex har miso. Ring evt. til den nærmeste butik og spørg. Ellers fås det med garanti i alle helsekostbutikker.
God fornøjelse og god weekend!
Kærlige hilsener fra Kirsten
Ringe til Føtex ???? Den tanke er aldrig faldet mig ind ha ha
Nu ser jeg hvad det bliver til 🙂
Knus Wanda
Du vil sejre!
Hej Kirsten.
Min datter og jeg har fulgt dine opskrifter igennem længere tid. På det sidste med fornyet interesse, da min datter nu vil være fuldtids vegetar, hvilket jeg støtter hende helt og fuldt i.
Vi har brugt mange af dine opskrifter med stor succes. Senest har vi lavet havreknækbrød. Det første forsøg gik rigtigt dårligt, de kom ud i af ovnen og smuldrede fra hinanden. De endte som drys på yoghurten. Vi have måske ikke været helt opmærksom på opskriften, så vi gik igang igen og fulgte denne gang opskriften opmærksomt. Det er gået bedre, men de smuldrer fortsat meget nemt og hænger slet ikke sammen som andre knækbrødsopskrtifter vi har fulgt. Har du en forslag til hvad problemet kan være eller forslag til forbedringer ?
Ellers tusinde tak for en fantastisk hjemmeside og tilgængelige fantastiske opskrifter.
Mvh, Marie Estrup
Hi Marie,
For det første glæder det mig, at både du og din datter har glæde af min blog. Og hvor er det dejligt at høre, at din datter har valgt at leve vegetarisk. Kloden har brug for det! Jeg håber, hun kommer til at trives med det. Jeg synes jo selv, at vegetarisk mad smager forrygende.
Det er ærgerligt med hensyn til det smuldrende knækbrød. Desværre har jeg ikke nogen forklaring på det. Som du ser af mine fotos, hænger mine sammen, men det er rigtigt, de ER skøre. Og det skyldes, at de er bagt med havremel.
Jeg ved ikke, om I har valgt knækbrødene, fordi I vil undgå gluten. Hvis I spiser gluten, så prøv Sørens knækbrød. Opskriften findes her: http://wp.me/p5bjYH-99.
Tak for den smukke ros og held og lykke med knækbrødene.
Kh Kirsten