rødbeder i krydret kokossovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
rødbeder i krydret kokossovs
tak til Henrik
Denne nemme og skønne ret havde ligget på bloggen et par år, og jeg havde glemt alt om den. Lige indtil en af bloggens læsere, Henrik, skrev til mig:
“Hej Kirsten! Dine orientalske rødbeder i kokosmælk var på menuen i går – og den ret røg straks på min top-5 over vegetarretter. Hold op, hor smagte den bare godt.”
Normalt kan jeg huske de flere tusind retter, jeg har opfundet i årenes løb, men denne havde jeg ikke fotograferet, og derfor var den gledet ud af erindringen. Men jeg blev nysgerrig på grund af Henriks begejstring, så jeg lavede retten igen. Og her er den så. Og jeg kan også i al beskedenhed anbefale den!
Yderligere kom Henrik med forslag til at lave sin egen krydderiblanding, se nederst på siden. Og som Henrik også skriver, så dufter køkkenet, så det er en sand fryd.
1.200 g rødbeder
150 g løg
4 fed hvidløg
1 spsk fennikelfrø
1 spsk spidskommenfrø
knuste frø fra 4 kardemommekapsler
4 spsk olivenolie
1 spsk thailandsk karrypasta eller Henriks karrypasta, se nedenfor
3-4 dl grøntsagsbouillon
ca. 3 dl kokosmælk
citronsaft
frisk koriander
Skræl rødbederne og skær dem i små terninger. Hak løg og hvidløg.
Rist fennikel, spidskommen og kardemommefrø i en dyb, tør pande (gerne en wok), indtil de begynder at dufte.
Hæld olien i wokken og svits karrypastaen med et øjeblik. Hvis du har lavet din egen karrypasta, så udelad de tre krydderier i ingredienslisten.
Tilsæt løgene og svits dem 4-5 minutter.
Kom rødbederne i panden og tilsæt bouillonen.
Læg låg på panden/wokken og lad rødbederne simre 15 minutter.
Hæld kokosmælken ved og lad retten simre under låg endnu 10 minutter.
Smag til med citronsaft og salt.
Servér retten med frisk koriander.
Giv også gerne ris til. Her har jeg valgt hvide basmatiris med edamamebønner (købes frosne i supermarkeder). Edamamebønnerne kan erstattes af ærter.
Et sundere valg er brune ris, sorte ris eller røde ris. Quinoa er også en mulighed.
Henriks hjemmelavede karrypasta
1 spsk sorte peberkorn
4 spsk korianderfrø
2 spsk spidskommenfrø
1 spsk brune sennepsfrø
1 ¼ dl olie (majs- eller solsikkeolie)
6 fed hvidløg, pressede
5 cm ingefær, skrællet og hakket
1 spsk stødt chili
1 tsk gurkemeje
Henrik skriver:
Det er en herlig proces at lave sin karrypasta selv! Køkkenet dufter af de skønne krydderier, det er en sand fryd.
Opvarm en tør pande. Tilsæt peberkorn, koriander, spidskommen og sennepsfrø og rist krydderierne, indtil duften begynder at brede sig. Må endelig ikke brænde på! Hæld krydderierne over på en tallerken. Når krydderierne er kølet helt af, hæld dem i en kværn eller i en morter og sørg for at kværne/knuse løs, indtil alt er fint malet.
Nu har du basen til din karrypasta.
Olien hældes på en varm pande, tilsæt hvidløg, ingefær, chilipulver og gurkemeje – svits, mens du rører konstant.
Tilsæt de fint malede krydderier og steg videre på panden, indtil olien skiller. Så er din karrypasta færdig!
Tag pastaen af panden og lad den køle helt af, før du opbevarer den i et helt rent glas eller en lille lufttæt beholder. Kan holde op til 6 mdr. i køleskabet.