kirstenskaarup.dk

torsdag

17

september 2015

8

KOMMENTARER

risotto med kantareller og ristede hasselnødder

Skrevet af , Posted in hovedretter

 .

to af naturens guldklumper i en risotto

risotto-m-kantareller.2

gode nødder

Jeg ved det godt: nødder feder! Men det skal ikke afholde dig fra at spise noget af det sundeste, der findes. Du skal bare lade være med at spise for mange. Men det kan være svært, hvis man lige har været ude og høste årets første hasselnødder. De smager skønt rå og nærmest umodne, som de er, men de bliver endnu mere lækre, hvis de ristes på en plade i ovnen eller på en tør pande.

Jeg er heldig at bo i nærheden af nøddetræer, og i år er det lykkedes mig at snuppe en hel del, før de små vakse egern tog dem alle sammen. Nogle af dem, jeg sikrede mig, er landet i denne risotto sammen med kantareller – atter engang leveret af plantepusheren Peter. Tak Peter, for et vidunderligt bidrag til en dejlig ret.

hasselnødder

gavnlige stoffer

Foruden gode enkeltumættede fedtsyrer indeholder nødder B- vitaminer (især folat) og C-, E- og K-vitaminer. Der er mange mineraler i nødder som kalk, magnesium, kalium og kobber. Og så må man hilse indholdet af selen velkommen. Selen optræder kun i små mængder i fødevarer fra vores breddegrader, fordi jorden er udpint, men nøddetræerne og -buskene har rødderne så langt nede i jorden, at de dér kan optage det vigtige mineral.

Nødder er rigtig gode proteinleverandører og indeholder mange fibre. Den antioxidante nød er god for blodtryk, hjerte og kredsløb og den stabiliserer blodsukkeret. De mange gode stoffer beskytter hjernen og forebygger Alzheimers. Mængden af kostfibre og sekundære plantestoffer gavner kolesteroltallet. Antioxidanterne beskytter hjernen og forebygger Alzheimers.

 

grøntsagspusheren kom forbi igen

kantareller

mere gyldent i risottoen

gulerødder-marinerede.1

Risotto skal have en smule syre for rigtigt at træde i karakter. Det kan blot være lidt citronsaft, men da jeg alligevel råsyltede nogle gulerødder med en sød-syrlig eddikelage, fandt jeg ud af, at de syrlige gulerødder passede fint til risottoen. Også fordi de sprøde gulerødder er et godt modspil til de mere bløde bestanddele i risottoen. Men du kan sagtens nøjes med citronsaft som syre.

.

risotto med kantareller og ristede hasselnødder

50 g skalotteløg

4 fed hvidløg

olivenolie

250 g rensede kantareller

citronsaft

2 spsk friske timianblade

50 g hasselnødder

300 g risottoris

1/2-3/4 l kogende grøntsagsbouillon

evt. 2 marinerede gulerødder eller citronsaft

en håndfuld krydderurter efter valg (basilikum, oregano, salvie etc.)

evt. blød feta eller reven tør ost

 

risotto-m-kantareller

Hak løg og hvidløg og svits dem i 2 spsk olie, til løgene er klare. Tilsæt kantarellerne (skær dem igennem hvis de er store). Hæld 1-2 spsk citronsaft ved samt timian og et drys salt og peber. Svits svampene et par minutter. Smag til og sæt dem til side.

Skær nødderne i skiver og rist dem gyldne på panden i 1 spsk oliven- eller nøddeolie. Sæt dem til side.

Svits risene i 4 spsk olivenolie. Tilsæt den kogende bouillon lidt ad gangen. Lad væden koge ind, før der tilsættes mere. Tilsæt bouillonen lidt ad gangen.

Lad risene simre, til de er ”bidefaste”, al dente. Risottoen kan være enten ”tør” eller ”våd”. Hvis man ønsker den ”våd”, tilsættes så meget bouillon, at retten bliver lidt suppeagtig.

Skær små terninger af gulerødderne og kom dem i risene sammen med de valgte krydderurter. Hvis du ikke bruger de syrlige gulerødder, så tilsæt et par spsk citronsaft.

Kom svampene i retten og varm dem igennem. Smag til igen.

Servér risottoen portionsvis drysset med timian, hasselnødder og evt. den valgte ost.

 

risotto-m-kantareller.1

 

Print Friendly
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
Share

8 Kommentarer

  1. Liv
  2. Merete
  3. Liv
  4. Merete

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *