Kirstenskaarup.dk

mandag

17

december 2018

4

KOMMENTARER

paté af bortfløjet and – et “stærkt” indslag blandt juleretterne

Skrevet af , Posted in festmad, hovedretter, julemad

.

18. december 2018

luk op for julekalenderens 18. låge

.

En lille hapser med et glas vin eller bobler er en dejlig måde at starte middagen eller frokosten på.

Her er små hvidløgsbrød med grillede peberfrugter og lidt lækkert på toppen. De kan evt. gøre det ud for en forret.

Se opskriften her.

.


.

vi åbner låge nr. 17

.

Glade jul, grønne jul 🎄 Ønsker du dig en jul med mere bæredygtighed, der ikke går på kompromis med hyggen, så er Sustain Dailys julestafet som skabt for dig! Hver dag åbnes en ny låge til masser af juleinspiration, så du dag for dag kommer tættere på en grønnere jul.

.

bæredygtighed – OGSÅ i julen

Vi er vist alle klar over, at vi skal passe på vores planet 24 timer i døgnet, året rundt.

Julen er traditionelt tiden, hvor rigtig meget overflødigt og klimabelastende bliver købt, og hvor tonsvis og atter tonsvis af spiselig mad bliver smidt ud. Det er dyr, der har lidt til ingen verdens nytte og planter, der er dyrket forgæves. Det hele belaster klimaet betragteligt.

Det samlede madspild i december udgør 1,1 milliarder kr. i Danmark. Det er jo trods alt en lille skilling!

Det er gigantisk spild på alle “hylder” her i december. Derfor vil jeg ekstra gerne slå et slag for firmaet Sustaindaily, hvor jeg i år har fornøjelsen at optræde i låge nr. 17 i deres julekalender. Læs mere om Sustaindaily her.

Sustaindaily beskæftiger sig med bæredygtighed på mange fronter. De udgiver et øjenåbnende magasin, og de sælger bæredygtige produkter. I dag, den 17. december (bemærk: det er KUN den 17.) kan du få 20% rabat hos Sustaindaily. Benyt rabatkoden: KirstenJUL.

.

krydderi på julemiddagen eller -frokosten

Når denne ret hedder bortfløjen and, er det selvfølgelig, fordi anden har fået lov at flyve.

Når man er plantespiser, er det i december især pateer og postejer, der der erstatter de kødretter, man spiste tidligere. Nogle minder om kød, andre gør ikke. Personligt vil jeg helst have, at mad IKKE minder om kød.

Denne paté er smagsmæssigt helt anderledes end de pateer og postejer, jeg tidligere har bragt opskrift på som julemad, fx Jan Oskars leve(r)postej, mandelpostej, nøddepaté eller dette års valnøddepaté.

Man kan jo også vælge noget HELT andet og mere eksotisk: fx ristaffel eller sushi og andre japanske lækkerier. Eller en italiensk middag med minestrone, fyldte cannelloni og cassata is.

.

en and der “kradser”

I denne paté er det varme eksotiske krydderier og chili, der sætter dagsordnen. Det er en smags sag om man synes, de skal på julebordet. På billedet er det tørrede chili i mange styrkegrader. Men faktisk synes jeg, frisk chili fungerer bedst.

Er du til noget mildere, så smag til med tørrede krydderurter som basilikum, rosmarin, oregano, timian etc.

.

spicy paté af bortfløjen and

(4 personer)

4-5 kardemommekapsler

3-4 stjerneanis

2 laurbærblade

3 spsk kokos- eller olivenolie

50 g skalotteløg

4 fed hvidløg

100 g porre

100 g østershatte

2 spsk citronsaft

50 g hakkede mandler

hakket frisk chili eller tørrede chiliflager efter smag

150 g jordskokker

2 spsk loppefrøskaller

ca. 1 dl plantefløde

ca. 50 g havregryn

salt, friskkværnet peber

3 spsk sesamfrø (kan udelades)

.

Tag frøene ud af kardemomme- og stjerneanis-kapslerne. Stød dem i en morter (eller brug knuste krydderier).

Rist frøene sammen med laurbærbladene i olien, indtil krydderierne dufter.

Hak løg og hvidløg. Snit porren. Skær svampene i små terninger.

Tilsæt de fire ting og svits dem 4-5 minutter. Tilsæt citronsaft og chili efter smag.

Riv jordskokkerne eller findel dem i en food processor.

Bland dem med de stegte ingredienser.

Rør loppefrøskallerne ud i fløden og rør det i farsen. Tilsæt havregryn, så farsen hænger sammen.

Smag godt til med salt og peber. Tilsæt de hakkede mandler.

Pres farsen sammen i en skål og lad den hvile en halv times tid (den kan også stå i køleskabet til næste dag).

Vurdér farsen. Skal der mere fløde eller flere havregryn i?

Læg farsen i en smurt paté- eller postejform og pres den godt ned i formen. Drys evt. med sesamfrø.

Bag pateen i en 200 grader varm ovn 25-30 minutter.

Hvis du vil være sikker på at have lidt overskud af pateen til frokostbordet eller madpakken, kan du fordoble portionen.

.

Og når vi nu taler om bæredygtighed: jeg bliver ofte spurgt, hvor jeg har mine fade, skåle, forme etc. fra.

Jeg køber rigtig  meget i genbrugsbutikker og på loppemarkeder. Den søde lille and fandt jeg for nylig i en genbrugsbutik for 20 kr. Når jeg har anvendt tingene tilstrækkeligt mange gange på mine fotos, får forretningerne dem tilbage. Så kan de gå ind i et nyt kredsløb, og pengene går til et godt formål. Det giver mening, synes jeg.

.

en julegave kan også leveres i februar 

Min nye bog udkommer desværre ikke inden jul, men hvis du kender nogen, der ønsker bogen RIGTIG meget, kan du printe denne forside ud og give som gave i en smuk indpakning. Du skal så fortælle, at bogen bliver leveret, når den udkommer medio februar.

Jeg lover, der er MANGE spændende opskrifter med plantebaseret fars-mad, ikke blot frikadeller, bøffer, pateer og postejer men også forloren forloren hare, boller i karry og andre danske livretter – nu nyfortolkede og 100% plantebaserede.

Du kan allerede nu bestille bogen hos din lokale boghandler eller hos Saxo.

Bogen er på 248 sider og prisen er (vejledende) kr. 225,00.

 

.

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share

4 Kommentarer

  1. Hanne Brix
  2. Gitte Pedersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.