Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

12

april 2019

6

KOMMENTARER

påskens plantebaserede frokostbord – bagt selleri med caviart

Skrevet af , Posted in festmad, forretter, frokostretter

.

når påskens frokost skal være grøn

Det er ekstra dejligt at fejre påsken – genkomsten af lyset og det nye liv – med mad, der hverken belaster dyr eller klima.

I påsken har vi i Danmark tradition for – ligesom i julen – at samles med venner og familie til en lækker frokost. Og påskens frokost betyder små lækre og lette retter, der passer til årstiden – eller det kan være det gode gammeldags smørrebrød.

Smørrebrødet var tidligere synonym med en dansk frokost. Men det højt belagte har været delvist glemt til fordel for nye retter som pizza, pasta og burgere, men er nu ved at vinde frem igen. Og det er ikke noget problem for plantespiseren, for i vores køkken har vi skiftet silden ud med aubergine og østershatte, fiskefileten er stegt af persillerod og leverpostejen er blevet til leve(r)postej af linser eller andre bælgfrugter.

Se ideer til plantesild og plantepostej nedenfor. I dagene op til påske får du hver dag flere ideer til påskefrokosten.

.

selleri med mini”æg”

Påsken betyder æg, masser af æg, symbolet på opstandelse og nyt liv. Her har jeg bagt selleri som er stukket ud i små cirkler, som har fået caviart (tang”kaviar”) på toppen. Den lille frokostret serveres med en persille- eller dildolie.

Du kan bytte selleriskiverne ud med artiskokbunde.

.

caviart – tang”kaviar”

Tang er et af de produkter, vi kommer til at høre meget mere om i fremtiden. Tang er et billigt og meget næringsrigt produkt. Her er tangen forvandlet til små perler, der minder om kaviar. Produktet fås med forskellig smag: ingefær, balsamico, wasabi etc. Vær opmærksom på, at den røde caviart er tilsat udtræk af den røde lus, cochenille, som også giver glød til campari.

Caviart fås i flere supermarkeder. Se forhandlere her.

.

bagt selleri med caviart og persilleolie

(4 personer)

1 lille selleri

dej:

100 g hvedemel

40 g salt

1 dl vand

1 spsk olivenolie 

pynt:

4 spsk caviart

evt. blade af bladselleri

persille- eller dildolie:

1 dl koldpresset olivenolie

2-3 spsk citronsaft

1 dl persilleblade eller dild

evt. 1 dl plantefløde eller anden fløde

salt, peber, ahornsirup eller rørsukker

.

Bag sellerien i en 190 grader varm ovn 40-50 minutter afhængig af størrelsen.

Du kan også saltbage sellerien. Rør i så fald en dej sammen af hvedemel, salt, vand og olie. Pak sellerien ind i dejen, så den dækker helt. Men pas på med saltet, sellerien bliver nemt for salt. Hvis du bager en meget stor selleri, skal dejportionen være lidt større end angivet i ingredienslisten.

.

selleri bagt i saltdej

Du kan også koge sellerien, men så bliver smagen mindre intens. Hvis du vælger kogning, så skær sellerien i de skiver, du ønsker og læg dem i kogende vand tilsat et drys salt. Kog skiverne 8-10 minutter afhængig af størrelsen.

Afkøl sellerien og skræl den.

Stik den bagte eller kogte selleri ud med en metalform i den størrelse, du ønsker: du kan lave store, flade skiver – eller du kan lave mindre, der er højere. Stykkerne skal ikke være særlig store. Det er meningen, at sellerierne skal være en lille delikat “små”ret sammen med andre småretter.

Sæt de valgte skiver på fire tallerkner. Læg caviart på toppen og pynt evt. med lidt bladselleriblade.

Blend olien med persille eller dild. Du kan evt. tilsætte lidt fløde. Smag til med salt, peber, citronsaft og evt. lidt sødt.

Servér sellerien arrangeret med den grønne olie.

.

.

tip

Et par af bloggens læsere har sendt et par gode ideer til bagning af sellerien. Pak fx sellerien ind i denne dej:

2 kopper mel
1 kop fint salt
1 kop varmt vand
1 spsk madolie

– eller pak den blot ind i folie.

.

flere frokostretter til påsken

karry”sild”

Se opskriften her.

.

senneps”sild”

Se opskriften her.

.

leve(r)postej

Se opskriften her.

.

små svampe-porretærter med jordnøddebund

Se opskriften her.

.

faux gras

Se opskriften her.

 

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

6 Kommentarer

  1. Jette Christensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.