ovnbagte kartofler, løg og hvidløg
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in tilbehør
.
førstehjælp til de gamle kartofler
Nu lysner det. Både direkte og i overført betydning. Dagene er blevet længere, solen skinner, og anemonerne blomstrer. Og snart må vinterens knolde og rødder vige pladsen for de nye, spæde grøntsager.
Selv har jeg lige svælget i årets første økologiske asparges. Det er en af de allerstørste mad-dage i mit univers! Kun de første nye kartofler kan fremkalde samme fryd.
Men de nye kartofler må vi vente på lidt endnu. Så skal de lidt vintertrætte gamle kartofler stadig nydes som tilbehør, har de brug for lidt hjælp. Her har de fået en lidt sprød overflade og optimeret smag ved at komme i ovnen ved høj temperatur.
Og når kartoflerne følges af to slags løg og hvidløg, kommer der ekstra smag på paletten. Dette nemme tilbehør passer fint til bøffer, frikadeller og pateer, se nedenfor.
..
ramsløgene er klar til høst
På mit eget lille ramsløg-sted er de grønne blade omsider trængt gennem bladdækket. Jeg tror mine ramsløg er de sidste i Danmark til at vise sig. Så meget desto større er glæden, når de endelig er store nok til en lækker ramsløgpesto.
Pestoen passer perfekt til de bagte kartofler og hovedretterne nedenfor.
.
ovnbagte kartofler, løg og hvidløg
(4 personer)
300 g løg (gerne både gule og røde)
1 helt hvidløg
600 g kartofler
olivenolie
salt, friskkværnet peber
frisk timian eller anden krydderurt
.
Skær løgene i kvarter. Skær hvidløgsfeddene igennem.
Skær kartoflerne i 1-2 cm tykke skiver.
Læg løg og kartofler (gem hvidløgene) i ét lag på en smurt bageplade. Pensl med olivenolie og drys med lidt salt og peber.
Sæt pladen i en 250 grader varm ovn 10 minutter.
Skru varmen ned til 200 grader.
Tag pladen ud og vend kartofler og løg. Tilføj hvidløgene og pensl med lidt olie igen.
Bag grøntsagerne færdige endnu 8-10 minutter.
Pynt med frisk timian ved serveringen.
.
spis de bagte grøntsager til fx gulerodsbøffer
Se opskriften her.
.
… eller vælg svampe/mandelfrikadeller
Se opskriften her.
.
… eller hvad med bønnepate?
Se opskriften her.
.
… og så er ramsløgene også fremme
Ramsløgpesto passer fint til en hovedret med bagte kartofler og løg. Se opskriften her.
.
.
Uhm, det ser vidunderligt ud, Kirsten. Tak for din inspiration. Dyrker du egentlig selv grønsager, foruden på dit ramsløgsted ?
Jeg har lavet dine hummuser fornyeligt , og jeg kan rigtig godt li’ dem, de er ikke så fede som dem jeg har spist på restauranter, og de smager så skønt. Så dem vil jeg helt sikkert lave igen.
Hav et dejligt forår. Det håber jeg, du får.
Med kram fra Laila.
Kære Laila,
Selv tak. Dejligt at du kan bruge ideerne og at du sætter pris på de fedtfattige hummus’er.
Desværre dyrker jeg ikke selv grøntsager. Og egentlig har jeg nok heller ikke tid. Til gengæld er jeg rigtig god til at NYDE grøntsager!
Rigtig dejligt forår til dig også,
Kh Kirsten
Kære Kirsten, rigtig god ide at give de gamle kartofler “nyt liv”, den tager jeg til mig.
Jeg bager dem ofte på denne årstid sammen med gulerødder, kartoflerne smager meget bedre og der sker et eller andet godt med gulerøddder efter en tur i ovnen, de er for øvrigt også ret kedelige lige nu, så tak for kartoffelretten, dejligt med ny inspiration.👏
Kærlig hilsen Jette
Kære Jette,
Der glæder mig, at du synes om de bagte kartofler. Og du har helt ret: alle slags knolde og rodfrugter vinder stort ved en gang i ovnen. Og i øvrigt kan man jo sagtens bage gulerødder og/eller andre knolde sammen med kartoflerne.
Kh Kirsten
Uhmmmm lige en ret for mig. Har brugt disse ingredienser ofte på panden og få gange i ovnen.
Tror hvis vi kommer ud at handle i dag, at det bliver retten til i aften.
Knus fra Wanda
Så har jeg været heldig igen, Wanda. Men du skal vel have noget til? Frikadeller eller postej.
Kh Kirsten
Det skal Jeg nemlig deller hvilke ved jeg endnu ikke. I aften bliver det ikke, da min mor kom med brød til eftermiddagskaffen, så kan ikke spise mere. 🙂 Håber det bliver i morgen.
Godt Wanda. God fornøjelse når du kommer så langt.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy