kirstenskaarup.dk

fredag

14

august 2015

2

KOMMENTARER

to lækre til madkassen eller frokosten

Skrevet af , Posted in frokostretter

 

borletticreme og couscousssalat med dadler og mynte

borletticreme-og-couscous

ny slags mad til madkassen

Er tidligere tiders svedige æggemadder og ostemadder mon ikke på vej ud af madkassen? Jeg synes, det er meget mere spændende med lækre sandwichs, pitabrød med falafler, wraps, madmuffins, en boks med salat med tørrede frugter og nødder eller godt rugbrød med smørepålæg. Her er et smørepålæg med bønner og en børnevenlig salat med couscous, valnødder og søde dadler.

Smørepålægget af borlottibønner kan spises på rugbrød og pyntes med agurk, tomat, radiser, bladselleri etc.

 

smørepålæg af borlottibønner og artiskok

borletticreme.1

Borlottibønner er lyse bønner med røde striber. Billedet nedenfor har jeg taget på markedet i Zagreb. Disse bønner er forholdsvis mørke i modsætning til dem, man kan købe i Danmark, der er cremefarvede eller næsten hvide med rød marmorering.

Borlottibønner ligner til forveksling pintobønner. Men der er forskel på farven, når de er kogt. Borlottibønnerne mister næsten helt farven, mens pintobønnerne bliver svagt lyserøde.

Som alle bønner indeholder også borlottibønner en pæn portion proteiner samt B-vitaminer og mineraler som magnesium, fosfor, kalk og jern m.fl. Og så er til kaloriefattige.

Borlottibønner er et godt alternativ til kidneybønner eller brune bønner. De er milde og aromatiske i smagen og har en cremeagtig konsistens, der gør dem velegnede til smørepålæg.

 

borlottibønner

borlottibønner

borlotticreme med artiskokker

250 g borlottibønner (evt. kidney- eller brune bønner)

1 glas grillede artiskokhjerter i olie

3-4 spsk olivenolie eller anden olie

ca. 1/2 dl sojafløde eller anden fløde

1-2 spsk citronsaft

1 bdt persille

 

Sæt borlottibønnerne i blød 8-10 timer og kog dem møre, 40-45 minutter. Afdryp dem.

Kom bønnerne i blenderen sammen med artiskokkerne, olie, sojafløde og citronsaft.

Blend til massen er jævn og cremet.

Rør hakket persille i cremen og smag til med salt, peber og citronsaft.

 

borletticreme-og-couscous.2

couscous som salat

Vi spiser mest de knækkede hvedekerner, couscous, som tilbehør eller måske som den marokkanske nationalret med grøntsager og den stærke harissa.

Her har jeg brugt cocuscous som en mættende frokostsalat med dadler og mynte. Man kan selvfølgelig tilsætte mange andre ingredienser som tynde skiver gulerod, bladselleri, oliven etc. Det ekstra fyld skal bare ikke være for “vådt”, så bliver salaten “smattet”.

Hvis du ikke kan tåle gluten, kan couscous’en erstattes af quinoa.

 

couscous-m-dadler-og-mynte.1

couscous-salat med valnødder og dadler

3 dl kogende vand

150 g couscous

50 g valnødder

1 chili eller efter smag, evt. tørret chili

2 dl hakket mynte

4 dadler

1/2 dl olivenolie

3-4 spsk citronsaft

1 fed hvidløg

 

couscous-m-dadler-og-mynte3

Hæld det kogende vand over couscous-grynene. Tilsæt et drys salt og lad couscousen trække 10-15 minutter.

Hak valnødderne groft.

Snit chilien fint eller smulder den, hvis den er tørret. Fjern kernerne.

Skær dadlerne i tynde ringe.

Bland nødder, chili, mynte og dadler i couscousen. Smag til.

Rør olien sammen med citronsaften. Tilsæt et fed knust hvidløg og et drys salt og peber.

Smag til og vend dressingen godt i salaten.

 

couscous-m-dadler-og-mynte

 

Hvis du vil printe opskrifterne ud, så klik på save/share nedenfor. Her kan du trykke på “print friendly” og printe ud uden billederne.

 

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
Share

2 Kommentarer

  1. Kimie Vandborg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *