leve(r)postej med ristede svampe og sprød”bacon”
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter, julemad
..
bagt leve(r)postej med ristede svampe og tang”bacon”
December er grøntsagsgnaskernes store måned for plantebaserede postejer. Det kan være postejer til julefrokosten eller postejer til selve juleaften.
De fleste har deres klassikere, som de vender tilbage til år efter år. Men jeg er sådan én, der hele tiden elsker at finde på nye smage og konsistenser. Denne postej er beregnet til frokostbordet, og den nydes lun med ristede svampe og “bacon” på toppen. Men selvfølgelig kan du udelade både svampe og “bacon”.
Og jeg kan allerede afsløre, at der i løbet af december kommer flere forslag til postejer g pateer.
.
hvad skal man dog med kød?
Hvert år i december er jeg i dyb undren over alle de dyr, der skal ofres, for at folk kan fejre jul. Når vi nu ved, hvor meget dyrene lider, og når vi nu ved, at det ødelægger hele klodens eksistens, at vi producerer milliarder og atter af millarder af dyr under helt uanstændige vilkår.
Jeg tænker altid “hvorfor?” Jeg håber, du tænker det samme, når du har smagt denne postej. Hvorfor i alverden slå levende væsener ihjel for at bruge deres lever? Oven i købet et af de mest forurenede organer i dyret.
Når du smager denne postej håber jeg, at du vil tænke “hvorfor spise kød?” Hvis alle bloggens læsere serverer denne postej for blot en eller to kødspisere, som igen serverer den for andre kødspisere, er vi nået bredt ud, og måske vil kødspiserne tænke sig om en ekstra gang. Det er mit fromme ønske her i starten af den store slagtemåned. En måned hvor vi burde fejre næstekærligheden og freden – for mange mennesker gælder det bare ikke for dyrene.
.
leve(r)postej med svampe og “bacon”
100 g butterbeans (store hvide bønner) – evt. fra dåse
150 g løg
6 fed hvidløg
1 spsk raps- eller olivenolie
2 dl plantefløde, havre-, soja- eller mandel-
100 g havregryn
2 spsk gærflager (kan evt. udelades) – se mere om gærflager her
1 spsk tørret salvie
1 spsk tørret timian
1 spsk tørret oregano
50 g valnødder
1 økologisk citron
1/2 dl tamari (soja)
friskkværnet peber
.
Læg bønnerne i blød ca. 8 timer. Kog dem møre i nyt vand 35-40 minutter. Bid i en bønne efter 30 minutter for at mærke, hvor mør den er. Bønnerne skal være helt bløde.
Afdryp bønnerne.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til de er let gyldne.
Bland løg og bønner og tilsæt fløde, havregryn, gærflager og krydderurter.
Blend blandingen enten med en stavblender eller i en food processor. Farsen må gerne bevare lidt struktur.
Hak valnødderne fint med en kniv og tilsæt dem.
Riv 1-2 tsk af skallen på citronen og kom det i farsen sammen med 1-2 spsk citronsaft. Tilsæt også tamari og peber og smag godt til.
Tilsæt flere krydderurter og/eller citron, tamari og peber. Farsen skal have en markant smag.
Fordel farsen i to små bageforme eller én større.
Bag postejerne i en 190 grader varm ovn, til overfladen er gylden, 30-40 minutter. Du skal ikke bage postejen for længe, hvis du vil have den smørbar.
Servér evt. postejen med lune svampe og sprød “bacon”, se nedenfor.
.
ristede svampe
1 lille skalotteløg
200 g champignon
1 spsk raps- eller olivenolie
1 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
.
Hak løget. Bevar små svampe hele, skær større svampe i kvarte.
Rist løg og svampe i olien ved rask varme, til svampene er gyldne.
Tilsæt citronsaft, salt og peber og smag til.
.
sprød bacon
marinade:
3 spsk tamari (soja)
2 tsk ahornsirup
2 tsk røget paprika
1 spsk ristet sesamolie
1/2 tsk flydende røg (kan evt. udelades) – se forhandlere her
6-8 stykker ”bacon”tang (savtang) eller 2 risplader (dem der bruges til vietnamesiske forårsruller)
.
Rør marinaden godt sammen. Smag til. Den skal smage lidt røget men pas på med den flydende røg og kom den kun i marinaden dråbevis. Hvis der kommer for meget i, får marinaden en ubehagelig skarp smag.
Hvis du bruger risplader så klip dem i strimler med en saks og læg dem i meget varmt vand i en tallerken et øjeblik. Vend dem i dressingen.
Tangen pensles blot med marinaden.
Du kan enten stege ”baconen” på en pande i lidt olie, eller du kan bage den i en 150 grader varm ovn 15- 20 minutter. Hold øje med at ”baconen” ikke bliver for mørk.
.
Jeg foretrækker savtang til dette “bacon”. Det fremstilles af Dansk Tang. Du kan finde forhandlerliste på Dansk Tangs hjemmeside.
.
postej som pålæg
Postejen er lækker i sig selv, måske med en salat til. Men du kan også nyde den som pålæg, måske med lidt agurker, rødkål eller cornichoner på toppen.
.
rødbedesalat med cashew-limecreme
. .
Hej Kirsten. Det ser ud til at være et rigtig lækkert alternativ til juleleverpostejen. Kan man bruge butterbeans fra dåse, som allerede er kogt? Hvad er det der tamari?
Ja, du kan sagtens bruge bønner fra dåse. Og tamari er en naturligt mælkesyregæret soja, men du kan også bruge helt almindelig soja. Rigtig god fornøjelse med postejen.
Kh Kirsten
Du overgår de vildeste fantasier med dine skønne nye påfund. Tak og tak og tak!
Sødeste Mikkeline: hjertelig tusind tak – og selv tak. Jeg er glad, hvis jeg kan glæde DINE smagsløg!
Kh Kirsten
Det ser spændende ud, men hvilken funktion har gærflagerne?
Det glæder mig! Gærflager bruges primært som en slags erstatning for ostesmag. Læs mere om de sunde flager her: https://wp.me/p5bjYH-2Iz.
Kh Kirsten
Hvor ser den god ud, den leve postej. Uhm.
Jeg er helt enig med dig og dine grønne tanker. Jeg føler det samme og er også vegetar. Synes, det er utroligt – og det gør ondt helt ind i sjælen – så langsomt omstillingen går. For de kære dyr. Og for vores klima. Så er det godt vi har sådan en som dig, ildsjæl, der går foran og nænsomt kæmper.
– Vi er på vej.
Bedste hilsner herfra.
Det glæder mig at møde en med-“kæmper”, Laila. Tak for din hilsen. Når vi bliver mange nok, vil tingene ændre sig, men når det gælder dyrenes lidelser og klimaet har vi ikke tid til at vente. Jeg ønsker og håber, at der kan komme en pludselig opvågnen, men … ting tager tid. Men hvis vi alle spreder det lækre grønne budskab, kan det måske fremme lidt på omstillingen.
Og ja: vi ER på vej – og tak fordi du også er med.
Kh Kirsten
Flydende røg….. hvis jeg vidste hvad produktet hedder i forretningerne, og især HVOR man køber det, så ku jeg sagtens holde op med at bruge bacon i min grønsagsmad….. Så, please: fortæl, fortæl. Og tak for vidunderlige madopskrifter.
Ja, jeg kan godt forstå, du spørger. Jeg har tidligere skrevet om flydende røg på bloggen, og den henvisning burde der være ved denne opskrift også. Det kommer der så nu. Og du skal bare klikke her, så får du links’ene til forhandlere: https://wp.me/p5bjYH-3q3. Jeg ved ikke hvor i landet du bor, men måske kan det være nødvendigt for dig selv at søge efter produktet på nettet.
Kh Kirsten
Uhmmm den postej er bare så lækker. Igen en af julens favoritter.
Knus Wanda
Tak Wanda. Det er dejligt at høre. Der kommer flere postejer/pateer inden jul – så glæd dig!
Knus fra Kirsten
Dejligt med din postej Kirsten, som blev spist igår aftes til middag. Jeg vil sige, at jeg faktisk blendede min postej, så den lignede den traditionelle leverpostej i konsistens (hvis man nogenside selv har prøvet at lave leverpostej), og da jeg så bagte den grønne postej blev den faktisk også som den traditionelle postej, dejlig nem at smører på brødet. Jeg har savnet meget at kunne smøre en hurtig mad til frokost og jeg elsker denne her postej med rødbede ovenpå. Jeg regner med også at fryse de to små der blev i overskud, til en fremtidig nem omgang frokost pålæg.
Mange tak for din hilsen, Grith. Jeg er glad for at du kan lide leve(r)postejen, og det er rigtig pudsigt, at du nævner en smørbar postej, for jeg har netop lavet en, der kommer på bloggen i næste uge. Den er jeg selv rigtig glad for, så jeg håber, at du også får lyst til at prøve dén. Den er baseret på tofu, der blendes til en konsistens, som virkelig kommer til at ligge tæt på den animalske postej.
Og også min nye postej er egnet til frysning, så det er dejligt at have små portioner liggende i fryseren parat til at blive nydt i madpakken på et godt stykke rugbrød.
Kh Kirsten
Jeg er meget glad for at få dit nyhedsbrev med meget spændene læsning fra bl.a. dine oplevelser på dine rejser og input med vegetar opskrifter. I går lavede jeg bl.a. din leve(r)postej. Der duftede himmelsk i hele køkkenet mens den blev bagt. Jeg blev dog lidt skuffet over at den faldt sammen i midten selvom den fik længer bagetid end du foreslog. Jeg tænkte om ikke der ikke skulle være tilsat et eller to æg i dejen for at den skulle hæve?????
Kære Karen,
Det glæder mig, at du har glæde af min blog.
Det undrer mig, at postejen faldt sammen, og jeg har ikke rigtig noget svar på hvorfor. Men du kan sagtens tilsætte 1-2 æg til postejen. Det vil gøre den mere fast og skærbar.
Rigtig god fornøjelse med næste forsøg. I morgen kommer der i øvrigt en ny postejopskrift (smørbar postej).
Glædelig jul til dig.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy