Hans’ rygeost
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in tilbehør
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2 l økologisk, uhomogeniseret sødmælk
1/4 l gammeldags kærnemælk
1/2 tsk salt
rygning i kuglegrill
2 håndfulde havrehalm
1 håndfuld store brændenælder
Lun mælken til 35-40 grader og bland den med kærnemælken i en skål. Lad det stå natten over til det er skilt i ostemasse og valle.
Hæld massen i en sigte som er beklædt med et klæde (stofserviet eller viskestykke), der anbringes over en skål. Sæt skålen i køleskabet et døgns tid til ostemassen er fast men stadig lidt lind.
Læg nu ostemassen over i den skål, som du vil servere den i, og pak skålen ind i stanniol på ydersiden (så den ikke sværtes af røgen, når osten ryges).
Læg halmen i en kuglegrill. Sæt skålen med rygeosten i modsatte side af halmen. Antænd halmen og læg brændenælderne ovenpå den brændende halm. Der vil nu være en kraftig røgudvikling. Læg låget på i 3-4 min. til osten er gyldenbrun på overfladen.
Fjern stanniolen og rengør skålen. Drys med almindelig kommen (ikke spidskommen) eller purløg – og brug fx osten til agurkeruller.