kirstenskaarup.dk

onsdag

15

juni 2016

20

KOMMENTARER

gulerods- og bønnepaté med salat af nye kartofler

Skrevet af , Posted in festmad, hovedretter

g.

en solskins-paté

gulerodspostej.4

Jeg bliver ofte spurgt, hvordan jeg kan blive ved med at skabe nye opskrifter. Svaret er, at jeg ikke kan lade være. Så enkelt er det! Når jeg ser en grøntsag, er den som regel meget hurtigt forvandlet til en ny ret inde i mit hoved. Da jeg for nylig stod på torvet og beundrede de nye lysende gule gulerødder, bestemte jeg mig for, at de skulle blive til en paté. En ret, der altid er populær på samme måde som frikadeller.

En paté eller postej kan spises som middagsret – eller bruges som pålæg i madpakken. Er pateen både smuk og smagfuld, kan den også serveres som festmad.

Denne gulerodspaté kan laves på to måder, enten med bønner eller med sojaflager. Da jeg lavede pateen første gang, brugte jeg bønner. Pateen smagte dejligt og var skærefast, men jeg syntes, at den måske blev en anelse for “bønnet”, altså en smule melet.

Derfor gjorde jeg et andet forsøg, da jeg for en uges tid siden havde besøg af nogle dejlige mennesker til et lille madkursus. Her brugte vi 150 g sojaflager i stedet for bønnerne, men så blev pateen ikke helt skærefast. Så vælger du denne udgave, så udelad de tynde gulerodsskiver i formen, så du kan du servere pateen direkte fra formen.

 

gulerodspostj.ingred

Her er nogle af de findelte ingredienser: rød peberfrugt, porrer og hvidløg samt ristede solsikkekerner.

 

skærefast paté

gulerodspostej.1

Her er den skærefaste udgave af pateen med bønner.

salat med nye kartofler

gulerodspostj.salat.1

En salat med nye kartofler, broccoli, oliven og radiser passer fint til pateen, se nedenfor.

 

gulerodspostej.3

gulerods- og bønnepaté

3 spsk hørfrø

1/2 dl kogende vand

4 tørrede shiitakesvampe

50 g solsikkekerner

1 rød peberfrugt

4 fed hvidløg

1 chili eller efter smag

200 g renset porre

4 spsk kokos- eller olivenolie

2 tsk gurkemeje

1/2 tsk friskkværnet peber

1 spsk tørret oregano

1/2 kg gulerødder

1 dåse kidneybønner (420 g) – eller 200 g tørrede, udblødte bønner (kan erstattes af 150 g sojaflager, se ovenfor)

1 dl sojafløde eller anden fløde

ca. 100 g havregryn (evt. glutenfri)

ca. 50 g havremel (evt. glutenfrit) eller kikærtemel

tamari

limesaft

en håndfuld friske timianstængler

 

Hæld det kogende vand over hørfrøene og sæt skålen i køleskabet et par timer.

Hæld også kogende vand over svampene og lad dem udbløde en times tid.

Rist solsikkekernerne gyldne på en tør pande og sæt dem til side.

Hak peberfrugt, hvidløg og chili fint (fjern kernerne fra chilien). Skær stokkene fra svampene og hak hattene fint.

Snit porrerne.

Svits peberfrugt, hvidløg, chili, porrer og svampe i olien. Tilsæt gurkemeje, peber og oregano. Svits grøntsagerne 4-5 minutter. Tilsæt et lille drys salt.

Skær en af gulerødderne i tynde skiver på langs. Brug et mandolinjern. Læg skiverne tæt sammen i en smurt postejform.

gulerodspostej.8

gulerodspostej.7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tv.: den smurte form fores med tynde skiver af gulerod. Th.: pateen er parat til at komme i ovnen.

 

Riv resten af gulerødderne.

Hæld bønnerne i en sigte og skyl dem med koldt vand. Hvis du bruger tørrede bønner så sæt dem i blød mindst 8 timer og kog dem møre, 30-35 minutter.

Hæld de udblødte hørfrø og væden i en skål. Tilsæt de ristede solsikkekerner, bønnerne og sojafløden. Blend til bønnerne er halvvejs pureret. Der må gerne være nogle hele bønner tilbage.

Rør de svitsede grøntsager og de revne gulerødder i bønnemosen (eller bland dem med sojaflagerne, hvis du har valgt den udgave). Tilsæt havregryn og mel.

Vurdér konsistensen. Måske skal der lidt mere fløde i eller lidt flere havregryn. Farsen skal være temmelig fast.

Smag til med tamari og limesaft. Det er vigtigt, at farsen smager af noget.

Læg forsigtigt farsen oven på gulerodsskiverne i postejformen. Tryk farsen godt sammen og læg nogle kviste timian øverst.

 

gulerodspostej.5

Pateen er bagt.

 

Sæt formen i en 200 grader varm ovn og bag den 40-45 minuttter. Overfladen skal være gylden.

Lad pateen afkøle lidt, før du vender den ud på et fad, så gulerodsskiverne vender opad. Pynt med lidt flere timiankviste.

 

gulerodspostej

 

servér fx en salat til med kartofler og broccoli

gulerodspostej.salat

Du kan vælge en kartoffelsalat med en cremet dressing – eller du kan lave en blanding af nye kartofler, små stykker letdampet broccoli, fint skivede radiser, oliven, tynde strimler af økologisk citronskal, masser af dild – og en dressing af olivenolie, limesaft, lidt sennep og chiafrø (evt. birkes).

 

Print Friendly
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
Share

20 Kommentarer

  1. Gitte Nielsen
      • Gitte Nielsen
  2. Dorthe Kühnrich
  3. Anne Høj
  4. Gitte Nielsen
  5. Dorte
  6. Helle Collin
  7. Helle Collin
  8. Trine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *