grillet græskar med rosenkål og bønnepuré
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
let og lynhurtigt i vinterferien
Rosenkålen har højsæson lige nu, så jeg fremturer med endnu en opskrift med rosenkål, i dag en hovedret.
Da det er vinterferie, tænker jeg, at det kan være på sin plads med en opskrift, der kan laves lynhurtigt.
De letdampede rosenkål får selskab af grillet græskar og en proteinrig bønnepuré. Nøddedrysset dukkah giver både smag og proteiner.
..
alle slags græskar kan anvendes
Du kan bruge de kendte orange hokkaidogræskar, men lige nu er der kommet mørkere, brun/grønne hokkaidogræskar i butikkerne. Du kan også vælge butternut squash.
.
lilla/grønne rosenkål
Disse små lilla kål”roser” er ikke alene powerfood, de er også smukke. Jeg har brugt både de kendte grønne rosenkål og de nyere grøn/lilla i retten. Du kan dog sagtens nøjes med den ene slags, men jo flere kulører, man vælger i sin mad, desto flere næringsstoffer får man.
Når de lilla rosenkål koges, skifter de farve til nærmest blå, som det ses på billederne.
.
grillet græskar med rosenkål og bønnepuré
(4 personer)
200 g sorte bønner (eller andre bønner som kidneybønner, borlittobønner, brune bønner etc.)
ca. 1/2 dl grøntsagsbouillon
1/2 spsk spidskommenfrø
1/2 spsk tørret timian
evt. lidt finthakket chili eller tørrede chiliflager
evt. olivenolie
2 spsk tamari
1 græskar (ca. 1 kg)
1/2 kg rosenkål
frisk koriander og rød syre eller andre urter
.
Sæt bønnerne i blød mindst 8 timer. Kog dem møre i nyt vand ca. 40 minutter. Afdryp dem.
Purér bønnerne sammen med bouillon, spidskommen og timian. Tilsæt evt. 1-2 spsk olie. Smag til med tamari.
Lav nøddedrysset.
Skær græskarret i tynde skiver på et mandolinjern (det skal ikke skrælles).
Læg skiverne i en stor bageform og hæld 1-2 spsk olivenolie på. Drys med lidt salt og vend rundt i skiverne.
Sæt formen under grillen og grill, til kanterne er let gyldne.
Kog rosenkålen imens. Skær store kål igennem. Kog kålen 4-5 minutter. Afdryp dem. Gem vandet til en suppe eller drik det.
Servér græskar og rosenkål på et fad og drys med dukkah og friske krydderurter.
Giv bønnepureen til separat.
Du kan også servere løskogte ris til retten.
.
bønnepuré og nøddedrysset dukkah
Bønner, nødder, frø og kerner er klimakærlige proteiner.
.
Elsker rosenkål men kan ikke finde økologiske nogle steder 🙁 Kun Brugsen havde dem kortvarigt i efteråret …
Kære Helle,
Dejligt at jeg har ramt plet med rosenkålene. Og det er helt rigtigt: det er ikke nemt at finde økologiske rosenkål. Den eneste trøst er, at man kan vælge dansk dyrkede kål. De burde være et smule mindre giftige end de importerede. Men det er ærgerligt …
Kh Kirsten
Altså Kirsten, denne ret er udskrevet og lægges til side, så jeg snarest kan lave den.
Tak og knus fra Wanda
Du er en sød pige, Wanda!
Selv tak og knus fra Kirsten
Vi kan finde øko-rosenkål i vores have, så nu må jeg ud at plukke guldet, elsker dem, også friske, fintsnittet i salat og i tærte eller suppe ! Desværre er de små i år, fik dem nok plantet lidt sent.
Har aldrig prøvet butternut-squash, men der er en i kassen fra Årstiderne denne uge, så jeg ved, hvordan de er, når ugen er omme 🙂
Sjovt at prøve alt mulig nyt, synes jeg er tilbøjelig til at købe noget, jeg kender, og det er jo fantasiløst !
Hilsen Dorit
Kære Dorit,
Hvor er du heldig at have dine egne usprøjtede rosenkål! Og jeg tror, du bliver glad for butternut squashen. Den minder lidt om sød kartoffel, når den er kogt. Jeg har netop lavet en mexikansk suppe med den + majs.
Og det er rigtigt, at man ofte hænger fast i de samme 10 retter med de samme ingredienser. Jeg synes, det er spændende at udfordre smagsløgene med nye ting og nye smagsoplevelser.
Kh Kirsten
Venter altid spændt på dit næste indlæg, spændt på hvilke ingredienser der nu bliver tryllet med. Har allerede kogt bønner, skåret græskar og er spændt på resultatet. Har aldrig været gode venner med grillen, men nu får den chancen igen.
Hilsen Bodil
Kære Bodil,
Det er dejligt og opmuntrende at høre, at du er spændt på nyhederne. Jeg håber, du nu har nydt retten med græskar og rosenkål – og at den var velsmagende! Jeg synes nærmest grillen er uundværlig, så forhåbentlig blev resultatet godt.
Skulle du ikke blive gode venner med grillen, kan det meste også bare bages i ovnen. Det gælder fx disse græskarskiver. Så skal de bare have lidt længere tid, til de er let gyldne.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy