kirstenskaarup.dk

tirsdag

27

oktober 2015

4

KOMMENTARER

halloweensuppe med blåbær og spirer

Skrevet af , Posted in supper

.

28. oktober 2015

 

ny god grøntsagsbog

geniale-grøntsager

I øjeblikket udkommer der mange kogebøger skrevet af kloge kvinder (og mænd), der har en madblog. Det er rigtig glædeligt, for man kunne tro, at madelskerne fik nok af at læse gratis opskrifter på nettet, men sådan er det heldigvis ikke. En kogebog er noget, man gerne vil have mellem hænderne og bladre (og savle!) i.

Jeg bliver altid så glad, når der kommer en kogebog med grøntsagsretter, så jeg vil sige velkommen til Maria Engbjergs bog “Geniale grøntsager”. Maria har bloggen Vanløse Blues, som er værd at stifte bekendtskab med. Bloggen er ikke vegetarisk eller vegansk, men der er ingen tvivl om, at Maria har et stort hjerte for grøntsager.

Det viser hun også meget inspirerende sin den nye bog, der indeholder masser af opskrifter på primært supper og salater, hvor grøntsagerne spiller hovedrollen. Der er enkelte opskrifter med lidt kød eller fisk, men det skal ikke afholde grøntsagsgnaskere fra at anskaffe sig bogen. Bogen er delt op efter grøntsag, og det er genialt, for ofte står man med en jordskok, en rødbede eller et hvidkålshoved – og hvad er det så lige, man kan lave ud af det?

Opskrifterne er enkle og lige til at gå til, smukt fotograferet af forfatteren selv. Det eneste jeg kunne have ønsket mig er, at bogen også havde indeholdt opskrifter på grønne hovedretter. Det er nemlig dér mange har den største udfordring. Men det kommer måske næste gang, Maria sætter sig til tasterne?

“Geniale grøntsager” er på 206 sider og koster kr. 249,95. Bogen er udgivet af Nyt Nordisk Forlag og kan købes her.

 

 


 

27. oktober 2015

.

halloween nærmer sig: slik eller ballade …

græskar.-Stubbek

… eller på engelsk: “Treat or tricks” = “hvis jeg ikke får slik, laver jeg ballade!” Sådan lyder det, når engelske og amerikanske børn besøger venner og naboer til Halloween.

Det er på lørdag, det er Halloween. Dagen hvor skeletterne rasler ud af skabene, gravstenene danser, mens græskarmændene smiler huldsaligt, og flagermusene er på vingerne. Uuuuhhhh, det er rigtig uhyggeligt … Det er simpelt hen aftenen, hvor det er rigtig dejligt at varme sig på en krydret græskarsuppe.

Jeg ved ikke, om du kan lokke en skål dejlig halloweensuppe med søde blåbær i børnene, når de banker på. Som det ses på tegningen, kan det være svært at gøre alle børn glade, men suppen burde opfylde alle deres ønsker.

10374457_10154753874270693_3529812187791347988_n

 

græskar.sødkartoffelsuppe.2

to x powerfood går til halloween-fest

Græskarsuppen indeholder to af de sundeste grøntsager, vi har: græskar og søde kartofler. Hertil kommer de stærkt antioxidante blåbær, der er ren guf for hjernen, og chili der øger forbrændingen.

Se her hvor sund græskar er. Her kan du læse om søde kartofler.

Gurkemeje, som forstærker græskarrets gyldne farve, er et dejligt krydderi, som alle burde spise hver dag. Gurkemeje er en fast bestanddel i karryblandinger, men gurkemeje er ikke blot til mad, det er også den ingrediens, der giver de buddhistiske munkes rober de smukke gul-orange farver.

Gurkemeje er stærkt antiinflammatorisk og forebygger kræft. For at få det fulde udbytte af gurkemeje, skal krydderiet opvarmes, og der skal tilsættes friskkværnet peber. Et eksempel på, hvordan nogle produkter interagerer med hinanden og forstærker virkningen.

græskar.sødkartoffelsuppe

græskarsuppe med søde kartofler og blåbær

1 spsk spidskommenfrø

150 g porre

4 fed hvidløg

1 chili eller efter smag

2 spsk kokosolie eller olivenolie

250 g søde kartofler

1/2 kg hokkaidogræskar

ca. 1 l grøntsagsbouillon

1-2 spsk reven ingefær

1 spsk gurkemeje

1 tsk friskkværnet peber

1 økologisk limefrugt

2-3 spsk blåbærsirup

100 g blåbær

1 håndfuld solsikkespirer eller andre grønne spirer

 

græskar

Rist spidskommenfrøene i en tør gryde til de dufter.

Snit porren og hak hvidløg og chili (fjern kernerne). Kom olie i gryden med spidskommen og lad den smelte. Svits porre, hvidløg og chili et par minutter.

Skær søde kartofler og græskar i små terninger. Kom dem i gryden sammen med 8 dl grøntsagsbouillon, ingefær, gurkemeje og peber.

Læg låg på gryden og lad suppen simre 8 minutter. Lad suppen afkøle et kvarters tid og purér den. Tilsæt mere bouillon, hvis suppen er for tyk.

Riv ca. 1 spsk af limeskallen og rør det i suppen sammen med 2-3 spsk limesaft.

Smag suppen godt til med salt, peber, limesaft og blåbærsirup.

Servér suppen portionsvis med blåbær og spirer på toppen.

Spis evt. halloweenbrød til suppen.

 

græskar.sødkartoffelsuppe.1

 

flere græskarsupper

Du kan finde opskrift på græskarsuppe med knas og kerner her

og græskarsuppe fra en orientalsk bazar

grc3a6skarsuppe

græskarsuppe.1

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
Share

4 Kommentarer

  1. Helle
  2. Ulla Jensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *