kirstenskaarup.dk

fredag

24

november 2017

4

KOMMENTARER

gevaldig god græskarsuppe fra Silkevejen

Skrevet af , Posted in hovedretter, supper

  1. .

eksotisk suppe som hovedret

Med faldende temperaturer, rusk og regn er det blevet tid til at nyde lækre, duftende, dampende supper. Her er forslag til en suppe, der kan spises som hovedret, gerne med et godt stykke brød til.

Suppens hovedingrediens er græskar – og selvfølgelig valnødder, som er et meget vigtigt næringsmiddel i Centralasien. Og man kan godt sige, at begge dele stiger én lige til hovedet: græskarret styrker synet, og valnødderne giver masser af energi til hjernecellerne.

.

Silkevejen åbner for store smagsoplevelser

Silkevejen starter i Venedig og ender i Kina. Det er en enorm rejse, og der er utallige madtraditioner – og supper på vejen. Jeg har selv rejst på det meste af strækningen – ganske vist i mindre bidder. Jeg er dybt fascineret af den gamle kultur og den smukke arkitektur – og så maden selvfølgelig.

Denne suppe er klassisk i Centralsisen, i lande som Uzbekistan og Kirgisistan – lige bortset fra, at jeg selv har optimeret den lidt, og uden at prale tør jeg godt sige, at den smager rigtig, rigtig godt.

.

i græskar får du rigtig mange næringsstoffer i forhold til kalorier

Græskar indeholder kun 24 kalorier pr. 100 g og har et lavt indhold af kulhydrater. Til gengæld er de proppet med betacaroten (A-vitamin) som er en stærk antioxidant. Det er især forebyggende for aldersrelaterede synsproblemer. Desuden er der B-, C- og E-vitaminer i den store frugt.

Kalk og magnesium er gode for knoglerne, og stoffet beta-sitosterol virker regulerende for kolesterolbalancen.

Jeg har flere gode opskrifter med græskar liggende i kø til bloggen. Så glæd dig!

.

Jeg har tilføjet æbler og kokosmælk til suppen. De hører egentlig ikke til i denne suppe, men bruges meget i området i andre supper, og jeg synes, de er en gevinst her.

Hvis du serverer brød til suppen, kan den nydes som hovedret.

.

græskarsuppe fra Silkevejen

(4 personer – hovedret)

50 g valnødder

1 spsk spidskommenfrø

150 g løg

4 fed hvidløg

1 chili (styrke efter smag)

2 spsk kokos- eller olivenolie

200 g delikatesselinser (eller brune eller grønne linser)

8 dl grøntsagsbouillon

2-3 spsk reven ingefær

3/4 kg hokkaido græskar (eller andet græskar)

2 dl kokosmælk (eller havre- eller sojamælk/fløde)

2 dl appelsinsaft

2-3 spsk citronsaft

2 spsk snittet salvie

3-4 spsk fuldkornsrismel

salt, rørsukker

2 små æbler, fx pigeoner

1 bdt persille

.

Hak valnødderne groft og rist dem i en tør gryde sammen med spidskommenfrøene. Rist til nødderne er let gyldne og frøene begynder at dufte. Sæt dem til side.

Hak løg og hvidløg. Hak den ønskede mængde chili. Det er vigtigt hverken at bruge for lidt eller for meget.

Varm olien op i gryden og svits de tre ting, til løgene er let gyldne.

Tilsæt linser og bouillon og lad suppen koge under låg 15 minutter. Tilsæt ingefæren.

Skær græskarret i terninger (fjern kernerne men behold skrællen på) og kom dem i gryden.

Læg låg på og kog suppen yderligere 10 minutter.

Tilsæt kokosmælk, appelsin- og citronsaft og salvie. Bring suppen i kog.

Rør rismelet ud i lidt væde og jævn suppen med det.

Smag godt til med salt, sukker og citrusssaft. Evt. også mere chili og ingefær. Suppen skal balancere smukt mellem stærkt og sødligt.

Skær æblerne i tynde både. Hak persillen.

Servér suppen portionvis og læg æblestykkerne på. Drys med de ristede nødder og frø samt hakket persille.

.

.

spis iransk brød til

Hvis du vil blive på Silkevejen rent madmæssigt, vil det passe fint med iranske brød til suppen. Se opskriften her.

Du kan også vælge iranske fladbrød. De er lidt hurtigere at tilberede. De skal blot steges på en pande.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
Share

4 Kommentarer

  1. Dorit
  2. Kimie vandborg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *