forloren forloren hare – en klassiker træder ind i den ny tid
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
en ægte forloren ret
hvor kunstigt må det blive?
Der er mange holdninger til, om vegetarer/veganere må efterligne klassiske retter, der traditionelt er blevet lavet med kød eller fisk.
Der er en evig diskussion, om det er i orden at kalde kartoffelfrikadeller for frikadeller, burgerbøffer for bøffer og svampepostej for postej. Jeg mener ikke, de animalske retter har patent på disse betegnelser. Jeg laver også gladelig boller i karry med kødfri boller og karrysild af aubergine.
Jeg er heldigvis ikke ene om at synes om disse retter, for de er blandt de mest populære på bloggen. Selv om man har lagt dyr som mad bag sig, har de fleste af os fået ind med modermælken, at frikadeller, bøffer og postejer er nationalklenodier indenfor dansk madkultur.
Der kan være mange grunde til, at man bliver vegetar eller veganer. Det kan være ens hjerte banker for dyrene, eller måske er det klimaet eller ens eget helbred. Der er mange GODE grunde! Alt afhængig af, hvad der driver én, kan nogle savne kød eller smagen af kød. Det har jeg aldrig selv gjort. Det ville være en fysisk umulighed for mig at få kød i munden, men ikke desto mindre synes jeg, det er sjovt at lege med de gamle danske klassiske kødretter og skabe dem om til det, jeg kalder fremtidens mad. Hvad synes du?
Hvis du har en holdning til dette interessante emne, så skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet på siden øverst tv., lige under datoen står: “Kommentarer”. Klik dér. Måske har du oven i købet en god opskrift på en klassisk dansk kødret forvandlet til en vegetabilsk udgave, som du har lyst til at dele med andre?
Jeg trækker lod om et eksemplar af min nye bog, “Supper & Co.” blandt de indsendte opskrifter inden 1. april 2017 (og det er ikke aprilsnar!). Det skal være opskrifter på klassiske kødretter forvandlet til retter uden animalske produkter. Send opskriften til min mailadresse: kirsten.skaarup@privat.dk.
.
Her er så en dobbelt “forloren” opskrift. Du skal ikke lave “haren” en dag, du kommer sent hjem og skal have maden på bordet kl. 18. Den forlorne hare kræver god tid og lyst til at lave lækker mad på den gammeldags facon.
.
en “hare” der redder liv
Pudsigt nok tilbagekaldte COOP i går alle deres frosne forlorne harer fra Tulip. En del mennesker har fået salmonella af haren, og 2 er døde. Jeg synes, det er en meget høj pris for at spise kød. Jeg anbefaler med god samvittighed denne sunde og velsmagende hare!
Og hvad er egentlig forlorent? Jeg synes, min udgave er den mest ægte. Ikke mindst hvis man skal tænke på omkostningerne. Og jeg tænker omkostninger på alle planer, såvel de mikrokosmiske som de makrokosmiske.
.
sådan spækker du en forloren forloren hare
“Haren” skal “spækkes” med noget røget. Traditionelt er det røget bacon eller parmaskinke. Det du’r bare ikke mere, så jeg har valgt tynde skiver af aubergine (og i dette tilfælde også squash, fordi jeg havde en squash, der skulle bruges).
Det er vigtigt, at “haren” får en røget smag, så jeg har ladet skiverne trække i en røget marinade, se nedenfor. Jeg anbefaler, at du vælger aubergineskiver, da de opsuger marinaden bedre end squashen.
.
læg farsen på skiverne og pak “haren” ind
Nu er skiverne foldet op omkring farsen, og “haren” er parat til ovnen.
.
“haren” giver en god sovs
Der hældes plantemælk i fadet i løbet af bagningen, og mælken bliver til en fint røget sovs senere. På billedet kan du se mælkeskindet, og nedenunder ligger resten af mælken. Det har nu fået en fin røget smag.
.
den færdige “hare” med gelé og brun sovs
Du skal lade “haren” afkøle noget, før du kan skære skiver af den. Hvis du ikke kan vente, så brug en ske.
..
forloren forloren hare med brun sovs og gelé
(4 personer)
spækning:
1 lille aubergine og/eller squash
2 spsk tamari
1 spsk tomatpuré
1-2 spsk ahornsirup
1 spsk ristet sesamolie
1 spsk flydende røg (du kan læse mere om produktet her: https://www.google.dk/#q=flydende+røgsmag+køb&*)
1 tsk røget paprika
”haren”:
50 g hvide limabønner eller andre bønner (evt. 1 dåse)
100 g sojabites (tørret sojagranulat), fås i helsekostbutikker
3 dl grøntsagsbouillon
75 g løg
250 g champignon eller andre svampe
2 spsk kokos- eller rapsolie
citronsaft
50 g rasp, evt. glutenfrit
1/2 dl plantemælk + 2 dl til sovsen (havre, soja eller andet)
tamari, friskkværnet peber
2 dl plantefløde til sovsen
frugtgelé eller tyttebærsyltetøj
frisk timian eller rosmarin
.
Skær auberginen og/eller squashen i millimetertynde skiver på langs. Brug et mandolinjern.
Rør marinaden sammen af tamari, puré, sirup, olie, røg og paprika. Smag til med sirup.
Læg grøntsagsskiverne på en stor plade eller et fad og pensl dem med marinaden. Sæt dem til side, mens du laver ”haren”.
Hvis du ikke har kogte bønner liggende i fryseren (eller vælger bønner fra dåse), så sæt bønnerne i blød mindst 8 tinmer. Kog bønnerne møre i nyt vand 35-40 minutter. Afdryp dem.
Kom sojabites’ene i en gryde og tilsæt 3 dl bouillon. Bring det i kog, sluk for varmen og lad det stå 10 minutter. Så burde væden være opsuget.
Hak løg og svampe fint og svits dem ved rask varme, til de er gyldne. Tilsæt 2 spsk citronsaft og et drys salt og peber.
Hæld de kogte bønner, sojabites og svampe/løg i en skål og blend dem med en stavblender. Det skal ikke være en helt findelt fars.
Rør rasp og 1/2 dl mælk i farsen og smag godt til med tamari og peber. Lad farsen hvile 10-15 minutter. Måske skal der tilsættes lidt mere rasp, hvis farsen er for lind.
Læg de marinerede grøntsagsskiver i et ovnfast fad.
Rul farsen til et ”brød”. Rul det evt. i et stykke pergamentpapir. Læg ”brødet” på skiverne i fadet og fold dem ind over farsen. Pensl med lidt mere marinade.
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn. Hæld 2 dl plantemælk i bunden af fadet efter 20 minutter. Dæk samtidig fadet, hvis overfladen er ved at blive for mørk.
Bag ”haren” endnu 20 minutter. Sluk for varmen og lad fadet stå i ovnen 8-10 minutter mere.
Hæld mælkeskind og væde fra fadet over i en lille gryde. Tilsæt fløden og 2 spsk citronsaft samt resten af marinaden.
Bring væden i kog og lad sovsen simre lidt. Smag til med tamari.
Drys den forlorne forlorne hare med frisk timian eller fintklippet rosmarin. Servér kogte kartofler, den brune sovs og gelé eller syltetøj til.
Hvis du vil have skærefaste skiver af ”haren”, skal du lade en afkøle næsten helt. Ellers må du bruge en ske.
.
Der hører sovs, gelé eller syltetøj og kogte kartofler til “haren”. Jeg har desuden dampet nogle jordskokker, der er gode for blodsukkerbalancen.
Tak for opskriften Kirsten. Den er så anderledes end min udgave, der var baseret på Lækon. Jeg vil prøve marinaden.
Med hensyn til opskrifter, vil jeg sige, at pariserbøf har jeg da lavet af røde bønner, der har stået i blød, kogt og grovhakket dem. Blandet dem med paprika, salt, peber, hakkede kapers, rødbeder og rødløg. Og så et spejlæg på brød. Ikke det mest originale men det virker.
Tak for den lækre pariserbøf, Peter. Den har du holdt godt skjult! Men så må jeg vel selv lave den?
Kh Kirsten
Kirsten, du har fået den serveret😩 Eller var det tartar udgaven?
Øhhhh, har jeg fået haren hos dig uden at kunne huske det? Det er virkelig pinligt. Måske har din været en tam-hare? Hø, hø.
Men hvad mener du med en tatar-udgave? Det forstår jeg ikke.
Kh Kirsten
Kan have været bønner serveret som bøf tartar, men heg mener at det var pariserudgaven
Ja, nu dæmrer det. Det var pariseren!
Kære Kirsten Skaarup ,
Du skriver der skal flydende røg i den forlorne forlorne hare . Hvad er det ?
mvh
Karin Dahlgreen
Kære Karin,
Flydende røg er et kemisk produkt, der garanteret ikke er særlig sundt, men da man bruger meget lidt af det, går det vel … Du kan læse mere om produktet her: https://www.google.dk/#q=flydende+røgsmag+køb&*. Jeg har købt min “røg” hos Fru Hurup i Lyngby (http://fruhurup.dk/information/om-fru-hurup-i-likorstraede-5/).
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Hos mig står kommentar-feltet i bunden af siden – men jeg fandt den.
Jeg synes helt klart, at man selvfølgelig skal lave nogle vegetarretter, der ligner de gode gamle klassiker, af flere grunde:
1) vores barnsdoms mad vil vi gerne have i ny udgave
2) det er nemmere at få det til at glide ned hos anti-vegetarer. Min svigerinde har altid gjort grin med mig og min vegetarkost, men en dag til en børnefødselsdag havde jeg laver traditionel lasagne (dog med kylling) og en vegetarlasagne – fra en af de dine gamle opskrifter. Da gæsterne højlydt roste vegetarudgaven, måtte min svigerinde smage, og siden blev vegetarmad også en del af deres kost.
og lad os endelig få flere suppe-opskrifter.
Tak for al din inspiration
Mona
Kære Mona,
Tak for din hilsen. Mærkeligt med kommentarfeltet, men jeg håber, at alle finder det.
Jeg er glad for, at du er enig i, at det er O.K. at omskabe kødretterne til grøntsagsretter.
Og så er det jo rigtig, rigtig interessant, at du fik din svigerinde overbevist om, at grøn mad er lækkert. Det viser, HVOR mange fordomme der er mod den dejlige vegetabilske mad.
Og du skal nok få flere suppeopskrifter. De kommer dryppende ind imellem.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Mange tak for “haren” og alle andre lækre opskrifter, du så generøst deler med os alle.
Da du efterlyser vores opskrifter på klassikere, vil jeg her dele min egen opskrift på frikadeller. De er baseret på tofu, som ellers er et produkt, der deler vandene, men pludsigt nok glider det fint ned i denne version:
1 stor porre
1 stor gulerod
5 cm ingefær
1 spsk olivenolie
1 håndfuld cashewnødder (eller andre nødder)
200 g fast tofu
1-2 spsk soja el. Tamari
Rasp efter behov (ca 1 dl)
Salt og peber
Porre og gulerod skæres i skiver, ingefær hakkes og alt sauteres i olien til det er mørt. Imens hakkes nødderne i foodprocessor; når de er nogenlunde hakkede, tilsættes tofu skåret i tern og hakkes med, så tofuen virker smuldrende. De sauterede grønsager tilsættesog køres med et øjeblik. Nu har massen konsistens som en lind fars. Flyt farsen over i en skål og rør resten af ingredienserne i. Der skal så meget rasp i, at farsen er fast nok til at kunne formes til små frikadeller med en ske.
Steges i lidt olie, til de er gyldne.
God fornøjelse. Retten kan forbedres efter forgodtbefindende !
Venlig hilsen
Marianne Nissen
Kære Marianne,
Mange tak for opskriften på frikadellerne. Den ser lækker ud, og jeg håber, det er O.K., hvis jeg laver den på et tidspunkt og lægger den på bloggen. I opskriften forsvinder tofuen “i mængden” og tilfører blot gode proteiner. Det er jo genialt!
Du er selvfølgelig med i lodtrækningen om suppebogen som tak for den gode idé.
Kh Kirsten
Jeg synes, det er fedt at lave klassikerne om til vegetarmad… Vi spiser mest veganer/vegetarkost p.g.a. heldbredet og vores klode… men det er da skønt at få karrysild, der er mindst lige så gode som alm. karrysild… Jeg lavede faktisk både aubergine og silde udgaven. Et døgn efter, kunne vores kødspisende familie ikke smage forskel, men se forskel.
Jeg laver også min barndoms ynglings ret…. boller i karry… og din udgave smager bedre end barndommens…
Vi prøver den forlorne senere… Tak for din gode blog…
kh
Anni
Kære Anni,
Dejligt med en meningsfælle! Tak for tilslutningen.
Og så er det jo rigtig skønt at høre, at aubergine-sildene kan udkonkurrere dem, der har haft et liv. Og fantastisk, at mine boller i karry vinder. Så når man ikke højere!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Har læst din mail med stor interesse og har for nylig spist en pølse lavet af tofu og med tilbehør
brød ,sennep og løg ved pølsevognen ved Rundetårn og det kunne være fint med flere af den slags
pølser ude og hjemme – har p.t. ikke afprøvet en opskrift – men tænker at den kan bestå af en grøntsags-
bulgur fars som skal formes/holdes sammen til en pølse – så jeg vil gå i “tænke” og afprøvnings boks
med den opskrift og se hvad der kan findes af muligheder.
Hilsner Liv
Hi Liv,
Det lyder godt med den veganske pølse. Jeg har hørt om den og må prøve den næste gang, jeg kommer i nærheden af Rundetårn.
Det kunne være spændende at lave en vegansk pølse selv, og dit forslag lyder godt, men jeg tror, at udfordringen ligger i at finde et egnet “omslag” til fyldet. Skriv endelig, hvis du får en genial idé.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Det er en problematik jeg kender fra min ældste, som ikke synes, noget af hendes mad skal hedde noget med frikadeller og postej, men jeg har sagt, at det ikke kommer an på, hvad retterne hedder, men hvad de indeholder !! Og sådan blir det 🙂
Engang kunne man fra Nutana købe en dåse med noget fast noget i, tror det var soya, det brugte jeg til deller, rev massen på et rivejern, kom hakkede nødder i og ellers hvad man kommer i frikadeller, og vupti, noget, der ligner frikadeller, men smager godt og er bedre for Verden og skåner nogle grise.
Efterfølgende fandt jeg en dåse frem, det hedder Nuttolene, og er lavet af jordnødder. Men altså, det kan bruges til sunde og kødløse deller 🙂
Skal man diske op med en færdig opskrift for at deltage i konkurrencen ??
Venlig hilsen
Dorit
Kære Dorit,
Nå, jeg kan høre, du har problematikken inde på livet. Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at man har så meget afsky mod den måde, dyrene behandles på, at man ikke vil spise noget, der kan forbindes med de klassiske betegnelser. Men det ER altså praktisk. Så ved alle, hvad det drejer sig om.
Selv om jeg har været vegetar i en menneskealder er jeg aldrig smagt Nuttolene. Jeg har kun hørt om det. Og det er fint, hvis det fungerer. Jeg vil undlade at prøve det, da jeg ikke er helt gode venner med jordnødder.
Og ja, hvis du vil være med i konkurrencen skal du komme med opskriften, måske ikke forklaringen, men ingredienserne. Så kan jeg selv afprøve det.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Selvfølgelig må man kalde sin mad lige hvad man har lyst til, så gennem mine 25 år som vegetar, har jeg lavet masser af deller, bøffer, farsbrød, osv.
En opskrift jeg ofte laver, når der skal hurtigt pålæg på bordet, er min udgave af ‘leve(r)postej’ lavet af sojamel.
Den består i al sin enkelhed af en tyk opbagt sovs, baseret på olie eller andet fedtstof (men ikke for kraftigt smagende, da smagen så kan blive for gennemtrængende), sojamel og vand. Smages til med bouillon, salt, peber og allehånde.
Den kan spises lun eller kold, og sætter sig selvfølgelig mere i afkølet tilstand.
Den kan varieres med en sjat sojafløde, stegte svampe, eller hvad man har lyst til.
Den er altid populær hos gæster; flere har endda taget opskriften til sig, da den er så let og hurtig at lave.
Velbekomme 🙂
Kære Ilona,
Hvor hyggeligt at høre fra dig. Og vi er enige, kan jeg høre. Det er altid godt med enighed!
Tak for ideen til leve(r)postej. Den type opskrifter kan vi ikke få nok af. Det er et enormt praktisk smørepålæg, og jeg glæder mig til at prøve din version. Det lyder virkelig enkelt, så jeg siger 1000 tak.
Alt godt til dig og kærlige hilsener fra Kirsten
uhhh.. der er allerede flere ting der skal prøves efter at have læst kommentarfeltet.. pariserbøf og leverpostej.. Og den forlorne hare selvfølgelig.. Selvom jeg ikke synes at soyabites er nogen succes. Men granulat virker vel også fint ? Og har haft meget svært ved at styre liquid smoke, den kan nemt blive for stærk. Er den du bruger måske mildere ?
Jeg er ikke vegetar, men nok nærmere fleksitar.. Spiser msåke kød en gang om ugen..Og kun friland/øko fordi jeg stadig har en mand og en datter der spiser kød, og jeg kan godt lide kød. Men har to døtre der er vegetarere, og ser ingen grund til at spise kød bare for at spise kød, hvis man lige så godt kan spise noget plantetebaseret der er ligeså godt.
Tak for altid inspirerende opskrifter 🙂
Kære Pernille,
Det er skønt at høre, at du er blevet inspireret. Det er altid dejligt at dele sine gode ideer.
Og jo, jeg tror bestemt at granulat virker. Det er sikkert også O.K. blot at bruge bønner + evt. havregryn. Det vigtige er, at farsen hænger sammen.
Med hensyn til flydende røg, er det vigtigt at gå meget langsomt frem. Start med nogle dråber, evt. 1/2 tsk og tilsæt hele tiden med en teske, da en smule for meget kan ødelægge det hele. Faktisk ved jeg ikke, om der findes flere typer. Her kan nettet sikkert hjælpe.
Du lyder som en fornuftig kødspiser. Vi har brug for mange flere som dig, der blot spiser kød engang imellem.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Tak for spændende opskrift, jeg glæder mig til
at prøve at lave den 🙂
Bruger du soya bites eller granulat eller er det hvilket som synes du, da det alligevel skal blendes lidt?
Mvh Maria
Kære Maria,
Det glæder mig, at du har mod på at prøve “haren”. Skriv gerne og fortæl, hvad du synes.
Jeg har brugt den slags soja, der hedder “økologisk soya “kød” fint” (jeg tror det er fra en helsekostbutik – producenten hedder Biogan). Jeg synes nu ikke det er specielt fint, og det må også stadig gerne have lidt struktur, når det er blendet i farsen. Men jeg tror du kan bruge andre typer, også bønner vil være o.k.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Jeg vil også gerne sende en kommentar-hilsen her til de “forlorne” retter. Alt, der fremstilles af gode plantebaserede råvarer med sjæl og hjerte, som dine opskrifter, er af det gode i min optik. Selv blev jeg først veganer i en sen alder, men ret hurtigt oplevede jeg, at jeg ikke længere huskede smage og konsistenser fra kødretter (og heller ikke savnede dem). Men det jo kan være svært bevidst at lave imitationer, når man fx vil imødekomme og overbevise kødspisere. Så Kirsten, du som har været vegetar i så mange år, hvordan griber du sagen an – og hvordan ved du egentlig, om du rammer plet? 🙂 Kh Karin
Kære Karin,
Rigtig mange tak for din hilsen. Jeg tror, det er meget forskelligt om vegetarer/veganere savner den gammeldags kødmad. Selv gør jeg det ikke, men som du ved, vil jeg gerne imødekomme nye grøntsagsspisere så bredt som muligt, så mine retter breder sig over et meget bredt spekter.
Jeg laver ikke gammeldags mad til mine kødspisende venner for at overbevise dem om den grønne mad. Jeg elsker at opfinde nye retter med gode smagsoplevelser, så vennerne holder for med mine forsøg. Og jeg må sige, at de tager vældig godt imod dem.
Jeg er så heldig at få utrolig mange gode tilbagemeldinger her på bloggen, så jeg går ud fra, at jeg rammer en del menneskers smagsløg på en god måde.
Kærlige hilsener fra Kirsten
Min gamle svigermor hørte til den tidlige “Skodsborg-generation” .
Hun lavede til nytårhvidkålsdolmere…sikkert kun en gang om året,fordi det er lidt besværligt…Men sikken sovs!sikkert fordi dolmernekaramelliserer. Noget billede og nøjagtig opskrift findes ikke; men dolmerne er små kålpakker snøret sammen med bomuldsgarn( det tages af før servering. Kålbladene koges lidt bløde, og ligger parat. Fyldet består af ris og en god kraftig tomatsovs. Svigermor brugte ost i fyldet, fordi vi dengang var vegetarer; men for veganere er Violife parmesan en løsning (eller gærflager/valnød-smuld) Fyldet skal være pænt fast og moderne munde vil sikkert gerne tilsætte lidt røget paprika. Dolmerne brunes ved jævn varme jo længere jo bedre. Når man ikke gider mere, hælder man bouillon ved og koger dem videre, mens man skræller kartofler. Det passer med kogetiden. Dolmer-kogevandet jævnes og vi får solbærsyltetøj til.👌😋
Kære Heidi,
Tusind tak for din hilsen og opskriften. Det lyder virkelig som svigermors drøm. Den vil jeg genoplive her på bloggen ved lejlighed, hvis det er O.K. med dig. Jeg synes det lyder virkelig lækkert.
Kh Kirsten
Jeg har lige lavet en vegetarisk æbleflæsk. Billede bliver sendt til dig Kirsten. Man starter med en vegetarisk gris…
Karamelliserede løg. Juicet æbler lavet til gele med agar agar.
Tofu dresset up i din røgmarinade, og stegt.
Kære Peter,
Den æbleflæsk af en vegetarisk gris lyder god. Den må jeg straks prøve, jeg er bare ikke så gode venner med agar-agar. Måske du har et godt fif?
Kh Kirsten
Overordnet synes jeg det er meget trist, med den hakken der er på hinanden i vegetar-/veganermiljøet ( ikke kun i DK). Hvem er hvad på den RIGTIGE måde osv osv. Jeg er selv vegetar og kan sagtens se det optimale er at være veganer. Dette hvad enten vi taler dyr, miljø eller sundhed. Årsagen til jeg ikke seriøst “orker” prøve at blive 100% veganer eller strikt vegetar ( kostmæssig veganer) er lige præcis pga “veganerpolitiet”.Det har faktisk den modsatte effekt på mig, når tilgangen bliver sekterisk. Der er selvfølgelig nogle mennesker, der har sat sig og nedfældet kriterier for definitionerne……..men for pokker da. Jeg gider ikke diskutere om en mandel er vegansk eller ej pga biernes organiserede bestøvning mv. Der er trods alt større problemer i verden.
Og Kirsten, jeg elsker din blog og dine bøger.. Du har været til så stor en inspiration og udstråler kun positivitet, livsglæde og rummelighed. Det skal man ikke kimse af. 😃
Og selvfølgelig må man da kalde en bøf en bøf, ligegyldigt hvad den er lavet af. Det bestemmer man selv og ingen anden. Det er nemlig en god måde at hjælpe nye vegetarer i gang, ligesom det også giver anledning til glæde og smil, over at der er andre veje.
Kære Sonja,
Mange tak for din interessante hilsen. Jeg tror du og jeg er meget enige. Det er ikke rimeligt, hvis man føler, man skal kalde sig “kun” vegetar. Hvis verden var befolket af vegetarer, ville den unægtelig se lidt anderledes smuk og ren ud. Men de fleste er sikkert enige om, at det bedste for både kloden og os selv ville være, hvis vi alle var veganere. Her er vi bare ikke endnu. Vi er alle på vej mod en – forhåbentlig – bedre verden, men vi har hver især brug for at gå i den takt, der nu engang passer til os. Det betyder ikke, at vi skal lade stå til, men jeg mener, at ethvert skridt i den rigtige retning er fantastisk, og at det er forkert at hakke på andre mennesker, fordi de ikke netop har samme holdning/spisevaner som én selv.
Jeg bliver selv trist til mode, når jeg møder veganer”politiet”. Det er fint at være frelst og lykkelig i sin tro, men jeg ønsker for de militante veganere, at de ville være lidt mere rummelige. Både vegetarisk og vegansk er jo kærlighed for pokker!
Og så er jeg rigtig, rigtig glad for at høre, at du har glæde af mine opskrifter, hvoraf mange efterhånden rent faktisk ER veganske. Min egen vej går i den retning, men jeg synes, der skal være plads til os alle, og der ligger hundredvis af vegetariske opskrifter på bloggen. Som du skriver, er det enormt vigtigt, at nye vegetarer ikke føler sig skubbet ud men derimod budt velkommen i den fantastiske nye mad-verden og i ro og mag finder ud af de uendeligt mange grønne glæder, der findes.
Hjertelig ❤️ TAK for dine smukke ord.
Mange kærlige hilsener fra
Kirsten
Hej Kirsten.
Jeg har i dag lavet din forloren hare. Farsen blev lavet med den nye Naturli plantefars. Ellers fulgte jeg opskriften. Wow det smagte så godt. Min mand, som er kødspiser, kunne også godt lide den. Så den skal laves ofte. Tak for en fantastisk opskrift.
Hilsen Yvonne.
Hi Yvonne,
Hvor skønt at du kan lide “haren”. Det er også fint at høre, at du har brugt den nye plantefars. Det er en god idé til andre, der måske har lyst til retten, men synes det er for besværligt.
Og så er det jo altid lidt af en sejr, når kødspisere kan lide den plantebaserede mad! Så er jeg rigtig glad. 😁
Kh Kirsten
Velkommen
Abonnér på bloggen via email
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
NYHED: Klimakærlige opskrifter med plantefars – udkommer 14. februar
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
vegetarisk paella
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy