Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

23

maj 2016

16

KOMMENTARER

opdaterede boller i karry

Skrevet af , Posted in hovedretter

 

mormormad på den kærlige måde

boller-i-karry.4

Mormormad er hipt lige nu. Måske er det en reaktion på det nye nordiske køkken. Hvis du også har fået lyst til en gammel nordisk ret, så er her en klassiker.

Jeg undrer mig altid over, hvorfor så mange vælger at spise kød, når det er muligt at lave de fleste retter uden at det belaster dyrene og klimaet. Her er forslag til, hvordan du kan lave boller til den gamle klassisker. Jeg har tidligere bragt en opskrift på boller i karry. Her var bollerne lavet af bønner, men nogle kunne ikke få bollerne til at hænge ordentlig sammen. Derfor har jeg nu lavet denne opdaterede og forbedrede udgave af boller i karry.

Du kan også vælge disse valnøddefalafler.

 

boller-i-karry.2

røde ris

Jeg har valgt at servere en blanding af brune ris og røde ris til curryretten. Brune upolerede ris er meget mere næringsrige end de hvide polerede (indeholder mange B-vitaminer og fibre). Og de røde ris er så endnu en tand sundere end både de polerede og de brune.

Man har i årtusinder spist røde ris i Østen, og de er altid blevet anset for sunde.

Røde ris er ikke “født” røde. Den røde farve skyldes en gærsvamp, Monascus purpureus, som gror på risen. Når man køber risen, er svampen væk, men den har efterladt nogle sundhedsmæssigt aktive stoffer, de såkaldte statiner, som virker k0lesterolsænkende. Der er altså al mulig grund til at få de røde ris på menuen.

.

boller i karry

boller:

50 g røde linser

2 spsk HUSK (loppefrøskaller)

3/4 dl vand

100 g kartofler

200 g squash

2 spsk finthakket skalotteløg

4 spsk fuldkornsrismel

evt. 1/2 spsk spidskommenfrø

chiafrø, hørfrø, sesamfrø

sovs:

75 g æble

75 g gulerod

3 spsk olivenolie

2-3 tsk karry afhængig af styrken

2 tsk gurkemeje

1/2 tsk friskkværnet peber

2 spsk hakket skalotteløg

3 spsk hvedemel eller rismel

ca. 2 dl grøntsagsbouillon

ca. 2 dl kokosmælk eller anden mælk

citronsaft

evt.chili

ris:

125 g hvide eller brune ris

125 g røde ris

50 g rosiner

 

boller-i-karry.1

Kog linserne i dobbelt mængde vand ca. 15 minutter. Afdryp dem, hvis der er mere væde tilbage.

Pisk imens loppefrøskallerne ud i vandet. Brug en elpisker og pisk et par minutter.

Riv squash og kartofler ned i en sigte. Drys 1/2 spsk salt på og vend det godt ind i grøntsagerne. Lad dem stå 15-20 minutter.

Skyl de revne grøntsager med koldt vand og pres så meget væde ud af dem som muligt.

Bland de kogte linser i loppefrøskallerne og pisk til massen hænger helt sammen. Tilsæt de revne grøntsager og pisk et øjeblik til farsen næsten slipper skålen.

Rør de hakkede løg i sammen med rismel, spidskommenfrø og lidt peber.

Smag godt til. Farsen vil formentlig være salt nok fra udblødningen. Hvis ikke, tilsættes også lidt salt.

Lad farsen stå i køleskabet en halv times tid, før den formes til 16-18 små boller.

Du kan trille bollerne i chiafrø, hørfrø eller sesamfrø eller alle tre slags frø. Jeg har valgt alle tre.

Sæt bollerne på bagepapir på en bageplade og sæt pladen i en 200 grader varm ovn. Bag bollerne 10 minutter. Vend dem og bag dem 15-20 minutter på den anden side.

 

boller-i-karry.3

Bollerne kan laves i forvejen, evt. dagen før retten skal serveres, og varmes op i ovnen.

Lav sovsen: skær æble og gulerod i meget små terninger eller riv dem på rivejernet.

Varm olien op i en lille gryde og tilsæt karry efter smag samt gurkemeje og peber. ”Brænd” krydderierne af og tilsæt skalotteløget. Svits det et par minutter.

Drys melet i og bag sovsen op med bouillon og mælk. Rør æble og gulerod i sovsen og lad den simre for svag varme 4-5 minutter.

Smag godt til med salt, citronsaft og et nip sukker. Hvis du er ”hard core”, kan du også tilsætte lidt frisk hakket chili eller tørrede chiliflager.

Kog de to slags ris efter anvisningen på pakkerne. Hvis du bruger brune ris, kan du koge de to slags ris i samme gryde, 30-35 minutter.

Tilsæt et lille drys salt og rosinerne, efter 20 minutters kogetid.

Ved serveringen sættes 2-3 varme boller i hver tallerken, og den varme sovs hældes over. Det er ikke nogen god idé at varme bollerne op i sovsen, da de så bliver for bløde.

 

boller-i-karry

Print Friendly, PDF & Email
Share

16 Kommentarer

  1. Anna
  2. Grethe Jensen
  3. Heidi Andersen
      • Annette Rosenmunthe
  4. Silja Alström
  5. lene almegaard hansen
  6. Frederikke
  7. peter kastoft

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.