kirstenskaarup.dk

mandag

3

september 2018

12

KOMMENTARER

pandestegt blomkål med friske hasselnødder og kaperscreme

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

kål med kant og kapers

Jeg elsker al slags kål. Faktisk spiser jeg næsten hver dag mindst to slags kål. Og en af mine yndlinge er den milde blomkål.

Her har jeg skåret kålen i skiver og stegt dem gyldne på begge sider på panden. Det er en lækker og hurtig ret. Et dejligt tilbehør er en kaperscreme og friske hasselnødder. Kapers og nødder er som skabt til at komplettere blomkålen.

Hvis du heller ikke kan få kål nok, anbefaler jeg en salat med to farver spidskål som tilbehør.

.

blomkål kan give mange forskellige smagsoplevelser

Blomkål er en grøntsag, som kan varieres smagsmæssigt på utallige måder. Kålen smager helt forskelligt, afhængigt af om man spiser den rå eller letdampet, stegt eller bagt. Hvis kålen vendes i en spicy orientalsk marinade, kan man forvandle den til de meget lækre, såkaldte “kyllinge”-vinger.

Hvis du river den rå blomkål til det, jeg kalder blomkåls-sne, får du en helt anden smagsoplevelse.

Og så er der den ovnbagte udgave med mandler og kerner af granatæble.

.

blomkål er superfood

Alle typer kål er noget af det bedste, du kan give din krop. De er propfyldte med stoffer, der styrker immunforsvaret. Kål virker antiinflammatorisk og antioxidant og kål forebygger kræft – for blot at nævne nogle få af kålens utallige gode egenskaber.

.

det er nøddetid

En anden ting, jeg holder rigtig meget af, er hasselnødder. Især de nye friske, som kan høstes lige nu – hvis ikke de små egern allerede har været der!

.

sovs og salat

Både sovsen af havre creme fraiche og kapers og salaten er lynhurtigt lavet. Det betyder, at du kan tilberede denne ret på 1/2 times tid. Hvis du vil have lidt flere proteiner, så servér ristet rugbrød til – eller løskogt quinoa.

.

superfine proteiner med sommerens sidste tomater

De små frø, quinoa, der stammer fra Andesbjergene i Sydamerika, er meget proteinrige. Hvis du vil servere dem som tilbehør, koges frøene i dobbelt mængde vand, ca. 20 minutter. Du kan evt. vende en dressing af olie/eddike med lidt knust hvidløg i quinoaen.

Det har vist sig, at quinoa er velegnet til at dyrke i Danmark, og den første danske quinoa er ude i butikkerne nu. Det er glædeligt. Så sparer vi den lange transport.

.

pandestegt blomkål med friske hasselnødder og kaperscreme

(4 personer)

50 g afskallede (friske) hasselnødder

kokos- eller olivenolie

1 stort fast blomkålshoved eller 2 mindre

1 1/2 dl havre creme fraiche

ca. 1/2 dl havrefløde

4-5 spsk hakkede kapers

salt, friskkværnet peber, rørsukker

1 bdt purløg

spidskålssalat:

1/2 lille lilla spidskål

1/2 lille grøn spidskål

5 spsk jomfruolivenolie

2-3 spsk æbleddike eller anden eddike

ca. 1 spsk dijonsennep

1 fed hvidløg

evt. blade af tallerkensmækker

.

 

Skær nødderne i flager og rist dem gyldne i 1 spsk olie på panden. Sæt dem til side.

Skær blomkålen i ca. 8 tykke skiver. Vær omhyggelig, for ikke alle blomkål hænger lige meget sammen. Hvis kålen er for løs, må du stege kålen i mindre stykker.

Steg blomkålen gylden på begge sider i godt varm olie.

Rør creme fraichen med fløden og tilsæt de hakkede kapers. Smag godt til med salt, peber og evt. et nip sukker.

Drys med 1/2 bundt fintklippet purløg.

Snit de to slags spidskål til salaten meget fint.

Rør olie, eddike, sennep og presset hvidløg sammen og smag dressingen godt til.

Hæld dressingen over salaten og vend rundt.

Servér de stegte skiver med sovsen og salaten – og drys med med ristede nødder, mere klippet purløg og evt. blade af tallerkensmækker.

.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

12 Kommentarer

  1. Lene
  2. dorit
  3. Birgitte Dyrby Tvermosegaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.