Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

7

august 2015

8

KOMMENTARER

bagt blomkål med kulørte tomater og jordnøddesovs

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

blomkål med små søde tomater og “fregner”

blomkål-bagt-m-tomat.2

om at bruge hovedet på den gode måde …

Forleden stod jeg med et kæmpestort blomkålshoved, der kunne mætte en hel familie. Jeg funderede lidt over, hvad det kunne blive til som hovedret. Da jeg er vokset op med blomkål kogt til mos, var det ikke svært at udelukke kogt blomkål. Kogning af blomkål er en af de sikreste måder at tage livet og smagen af den fine kål på – med mindre, selvfølgelig, den skal blive til suppe.

Jeg valgte at bage kålen i ovnen. Og for at få en hovedret ud af det med proteiner og det hele, lagde jeg en bund af sorte belugalinser, men du kan bruge alle slags linser (eller bønner eller kikærter).

De små søde tomater, der er fremme nu, sætter både kulør og smag på retten, og jordnøddesovsen sørger for at “spice” det hele op.

Servér gerne en salat til, se nederst på siden.

 .

blomkål-bagt-m-tomater.4

bagt blomkål med kulørte tomater og jordnøddesovs

100 g sorte belugalinser

olivenolie

citronsaft

1 stort blomkålshoved eller 2 mindre

400 g små tomater, gerne i forskellige farver

50 g solsikkekerner

ca. 2 spsk råsukker

krydderurter, fx smalbladet basilikum og lidt salvie

jordnøddesovs:

1/2 dl groft jordnøddesmør

evt. kokosmælk (kan erstattes af vand)

1 spsk finthakket skalotteløg

chili efter smag

2 fed hvidløg

1-2 spsk røget sesamolie (kan erstattes af anden olie)

2-3 spsk citronsaft

2-3 spsk tamari (soja)

 

blomkål-bagt-m-tomater.1

 

Kog linserne i rigeligt vand 20 minutter. Afdryp dem.

Rør 4 spsk olivenolie med 2 spsk citronsaft og smag til med salt og peber. Vend dressingen i linserne og læg dem i et lavt ovnfast fad (gem evt. lidt til at drysse på toppen af retten).

Del blomkålen i buketter. Skær stokken i små terninger. Hæld kogende vand over kålen og lad den stå et par minutter. Afdryp den (drik vandet eller brug det i en suppe).

Læg kålen over linserne og sæt tomaterne ned i retten.

Drys med solsikkekernerne og dryp med lidt olie. Sæt fadet i en 190 grader varm ovn i 15 minutter.

Tag fadet ud og prik lidt i tomaterne. Drys sukkeret på og sæt fadet i ovenen igen, ca. 10 minutter eller til overfladen er gylden.

jordnøddesovs

 

Lav imens jordnøddesovsen: rør jordnøddesmørret lindt med kogende vand. Kom små portioner i ad gangen, da smørret pludselig kan blive meget flydende. Rør evt. også 1/2-1 dl kokosmælk i.

Tilsæt skalotteløg, evt. finthakket chili (eller tørret chili) samt presset hvidløg.

Smag til med sesamolie, citronsaft og tamari.

Drys krydderurterne og evt. overskydende linser på retten ved serveringen.

Giv jordnøddesovsen til separat.

Servér også gerne en salat til med hele korn, se nedenfor.

 

blomkål,-bagt-m-tomater

 

salat af pelebyg, squash og tranebær

salat-af-perlebyg-m-squash-680x1024

Squashene vælter frem fra planterne i øjeblikket. Så en salat med squash er oplagt til blomkålsretten.

 

Hvis du vil printe opskriften ud, så klik på save/share nedenfor. Her kan du trykke på “print friendly” og printe ud uden billederne.

Print Friendly, PDF & Email
Share

8 Kommentarer

  1. Karin Skriver
      • Karin Skriver
  2. Wanda
  3. karina

Skriv et svar til Kirsten Skaarup Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.