kirstenskaarup.dk

mandag

2

maj 2016

2

KOMMENTARER

artiskokker med flødestuvede svampe

Skrevet af , Posted in hovedretter

 

artiskokker er både smukke og lækre

artiskokker.sort

Efter en spændende og inspirerende rejse til Uzbekistan er jeg hjemme igen. Og det var også dejligt at komme i gang i mit eget køkken efter de mange anderledes smagsoplevelser. Jeg har prøvet at efterligne en del af de mange salater, jeg blev præsenteret for, og så har jeg lige bagt nogle af de brød, jeg smagte på rejsen. Så glæd dig. Opskriften kommer snart.

Da jeg skulle til at fylde “lagrene” op, fristede min lokale Irma med stakke af artiskokker, og det kunne jeg ikke stå for.

Artiskokker findes i flere forskellige former og farver. Nogle er rød-lilla, andre er grønne, nogle er slanke, andre er kuglerunde. Artiskokker fås som bittesmå babyartiskokker og som kæmpestore globeartiskokker. Lige nu er der masser af artiskokker i butikkerne. Tidslen, som det retteligt er, kommer fra Sydeuropa. Hen på sommeren kan vi også høste artiskokker i Danmark.

 

artiskokker-i-bunke

Artiskokker er rigtig sunde. De er fiberrige og indeholder A- (beta-caroten), B- (især folat), C- og K-vitaminer og mineraler som magnesium, jern, kalium, mangan og fosfor.

Artiskokker indeholder bitterstoffet cynanin, der er styrkende for lever og galde. De er vanddrivende, afgiftende og kolesterolregulerende.

 

kejserhatte

I denne opskrift får artiskokkene selskab af de lækre kejserhatte, men du kan bruge alle mulige andre svampe.

 

artiskokker-m-svampe.2

H.C. Andersen kaldte artiskokken for en ærteskok. På digterens tid blev artiskokken hovedsagelig dyrket i herregårdenes urtegårde og blev overvejende spist af overklassen. Nu kan vi heldigvis alle nyde den delikate artiskok. Det er bunden af tidslen, er kan spises, samt “kødet” der sidder nederst på bladene.

Små artiskokker kan grilles eller spises rå, hvis de skæres i papirtynde skiver og marineres i en olie-eddikemarinade. De kan også braisseres, men det allernemmeste er blot at koge artiskokkerne og nyde dem  blad for blad med et lækkert dip.

 

artiskokker-m-svampe

 

artiskokker med svampecreme 

4 store artiskokker eller 8 små

100 g løg

4 fed hvidløg

2 spsk kokos- eller olivenolie

1 tsk knust rosenpeber

2-3 kviste rosmarin

250 g kejserhatte

2 dl sojafløde eller anden fløde

1 spsk lime- eller citronsaft

 

artiskokker-m-svampe.3

Skræl stilkene på artiskokkerne. Læg artiskokkerne i kogende vand. Kog dem ca. 20 minutter afhængig af størrelsen. Hiv et blad af midt i artiskokken for at mærke, om den er mør.

Skær løgene i både og hak hvidløgene. Svits løgene i olien, til de er let gyldne. Tilsæt rosenpeber og rosmarin.

Skær svampene i skiver og kom dem på panden. Steg dem ved reask varme. Drys med lidt salt og peber.

Hæld fløden på svampene og tilsæt citrussaft.

 

artiskokker-m-svampe.5artiskokker-m-svampe.4

Lad svampene simre et par minutter og smag til med salt, peber og citrussaft.

Afdryp artiskokkerne og skær dem igennem  på langs. Fjern ”skægget” i bunden af artiskokkerne og fordel svampecremen i de halve artiskokker.

Hvis du tilbereder retten, før den skal serveres, kan den varmes i ovnen.

Både bund og “kødet” nederst på bladene af artiskokken spises.

Servér gerne en eller to salater til artiskokkerne, fx grøn salat med pomolo og avocado og kulørt gulerodssalat.

 

artiskokker-m-svampe.1

Print Friendly
It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someone
Share

2 Kommentarer

  1. Anne Schytte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *