albansk bønneret (pasul)
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in rejser, tilbehør
bønner når de er bedst
Her er en helt klassisk albansk ret. Det er simpel bondemad, når den er bedst. Ofte er helt enkle retter de mest velsmagende. Det er denne bønneret bevis på.
Afhængig af om du purerer bønnerne helt, eller om du purerer dem lidt eller meget, kan retten spises som hhv. suppe, dip og tilbehør til en grøntsagsret.
I Albanien ville man lade bønnerne stå over sagte komfurild og simre i timevis. Jeg har så at sige ”kogt” tiden ned til ca. 1/2 time.
Denne portion har jeg beregnet som en stor portion dip. Portionen vil også passe som suppe. Så skal du blot tilsætte mere bouillon.
Hvis du vil bruge retten som en slags hovedret sammen med bagte grøntsager, en postej, en tærte etc., så lav dobbelt portion.
Du kan også servere en fyldig salat til, fx med quinoa, se nedenfor.
Læs mere om Albanien her.
albanske bønner (pasul)
150 g hvide limabønner (evt. 1 dåse, drænet vægt 240 g)
150 g løg
2 fed hvidløg
evt. frisk eller tørret chili
1/2 dl olivenolie
2 dl hakkede tomater eller tomatpuré
1-2 dl grøntsagsbouillon
1 bdt persille
1 bdt mynte
citronsaft
Sæt bønnerne i blød 6-8 timer. Kog dem i nyt vand 20 minutter. Afdryp dem.
Hak løg og hvidløg. Hak også frisk chili efter smag, hvis du bruger chili. Svits de tre ting i olien 5-6 minutter.
Tilsæt tomater, kogte bønner og 1 dl bouillon.
Læg låg på gryden og lad retten simre en halv times tid. Tilsæt evt. mere bouillon.
Purér bønnerne delvis, sådan at der stadig er hele bønner tilbage.
Hak persille og mynte og rør det i bønnerne. Smag til med salt, peber, citronsaft og evt. chili.
Servér bønneretten med lidt hakkede urter på toppen og en ekstra skefuld olivenolie.
Spis fx dippet til det makedonske festbrød, pogacha.
pogacha – makedonsk festbrød
quinoasalat med broccoli og gulerødder
Hej Kirsten
På ferie i Groningen NL fik vi en lækker cremet basilikumspinatsuppe, som jeg prøvede at kopiere i går.
Brugte 4 fed hvidløg, 2 squash, 6 kartofler, som blev kogt med 1 Knorr grøntsagsbouillon og peber. Tilsat ½ pose frisk spinat (kunne fint have været 1 hel pose). Blendet. Varmet op igen og tilsat 1 spsk. grøn pesto.
Serveres i skåle med hver et par skiver gedeost(erulle) & 1 spsk. cremet (hvidløgs)ost. Hæld suppen over og derefter hakkede valnødder og ristede pinjekerner.
Den er megalækker og jeg vil derfor dele den med dig/andre.
Ha’ en god dag
Susanne :o)
Hi Susanne,
Tusind tak for den dejlige opskrift. Det lyder VILDT lækkert. Den suppe vil jeg bestemt kopiere. Hvis den bliver god, ender den på bloggen. Ellers håber jeg bare, at alle der læser med vil prøve den. Det er en kombination jeg ikke kender i forvejen, men det lyder skønt. Jeg glæder mig!
Kh
Kirsten